nlc.hu
Család

Ennyi lesz a nyugdíjemelés júliustól

Így lehet kiszámolni, hogy júliustól mennyivel nő a nyugdíj

Hamarosan nőnek a nyugdíjak, az még kérdés, hogy szükség lesz-e további korrekcióra.

A kormány áprilisban 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az infláció miatt, a nyugdijasok.hu pedig közzétette, hogyan lehet kiszámolni azt, mekkora összegre számíthatnak júliustól az idősek. Mint írják, az emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha a jelenlegi nyugdíját megszorozza 1,039-cel (emelt nyugdíj = jelenlegi nyugdíj x 1,039), az egyösszegű nyugdíjkorrekció összege pedig a jelenlegi nyugdíjösszeg szorozva 0,039-cel, szorozva 7-tel (nyugdíjkorrekció = jelenlegi nyugdíj x 0,039 x 7). Ugyan az egyösszegű juttatás 6 hónapra visszamenőleg jár a, de a 13. havi nyugdíj miatt indokolt a hetes szorzó.

Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat

Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat Budapesten 2022. február 9-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nyugdíjasok.hu szerint  júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékos lesz, hozzáteszik, novemberi korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapja alapján úgy tűnik, hogy az éves infláció mértéke ennél magasabb lesz. Az MNB akár 9,8 százalékos, az IMF 10,3 százalékos éves inflációra számít, amelyek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 0,9 – 1,4 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet, ahogyan az inflációs várakozások – elsősorban az elhúzódó orosz-ukrán háború következményei miatt – megszaladhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top