nlc.hu
Család

Magyarországon egyelőre nem tiltják be az autóban dohányzást

A gyerekek érdekében tiltatná be egy kutató az autóban dohányzást, de Müller Cecília szerint ez nem aktuális

Jelentős javulást lehetne elérni egy ilyen szabályozással, de itthon a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a tiltást.

Világszerte több országban is betiltották az autóban való dohányzást, amennyiben gyermek vagy várandós nő is tartózkodik a kocsiban. Egy magyar társadalomkutató, a hollandiai Erasmus Medical Center és a svéd Linköpping Egyetem munkatársaként dolgozó Radó Márta, aki évek óta kutatja a témát, májusban a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, hogy segítséget kérjen abban, hogy Magyarországon is napirendre kerüljön az autókban való dohányzás betiltása, írja a Qubit.

Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében

Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én. (Fotó:
MTI/Mónus Márton)

Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt is a felvetésre, indoklása szerint a jelenlegi jogalkotási koncepcióba a magánélet színtereit érintő korlátozás nem illeszthető be. “A jogalkotó itt húzta meg a határt az egyes személyek önrendelkezési jogába való beavatkozás tekintetében, melynek korlátja a hatályos Alaptörvény szerint csak mások jogainak – ebben a esetben az egészséghez való jogának – védelme lehet”  – tette hozzá.

Radó és munkatársai szerint autókban történő dohányzás betiltása közel 30 százalékkal csökkenti a gyerekek dohányfüstnek való kitettséget, ami a becslések szerint 2,4 százalékkal csökkenti a gyerekek asztmás megbetegedések miatti kórházi látogatásainak a számát. Magyarországon nagyon magas, mintegy 115 ezer fő az asztmás gyerekek száma és 36 százalék azoknak a dohányosoknak az aránya, akik a gyerek jelenlétében is megengedik a dohányzást az autójukban, így a társadalomkutató szerint jelentős javulást lehetne elérni azzal, ha életbe lépne egy, más országokéhoz hasonlatos szabályozás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top