Íme egy lista, hogy mennyit fogyasztanak a háztartási gépek

FEL | 2022. Július 22.
A Magyar Villamos Művek összegyűjtötte, hogy egy-egy háztartási gép mennyi energiát fogyaszt.

Ez bizony most fontos információ a legtöbbünknek, hiszen hamarosan jócskán oda kell figyelni az otthoni fogyasztásra, amennyiben nem szeretnénk arcpirítóan sokat fizetni az áramszámláért, vagyis 210 kilowattóra alatt szeretnénk tartani a fogyasztásunkat. Ezt pláne a családosoknak  lesz nehéz kivitelezni.

Nem lesz aprópénzért a villanyszámla (fotó: Pixabay)

Ahogy azt mi is megírtuk, 2523 KWh/év fogyasztásig 36 forint marad az áram ára a lakosságnak, a földgáz esetében pedig ez a mágikus szám 1729 köbméteres fogyasztást jelent, mert eddig köbméterenként csak 102 forintot kell fizetnünk. Ez havi szintre lebontva az áram esetében 210 KWh/hónapot jelent, vagyis akinek eddig nem volt több a havi villanyszámlája körülbelül 7569 forintnál, az hátradőlhet, ő továbbra is védve van. Havi szintre lebontva a gáz esetében ez a mágikus szám 144 köbmétert jelent, vagyis akinek átlagosan nem haladja meg a gázszámlája a nagyjából a havi 15 ezer forintot, az továbbra is örülhet annak, hogy olcsón kapja a gázt.

Egy másik, korábbi cikkünkből az is kiderül, hogy Holoda Attila energetikai szakértő szerint augusztustól sok család bevételének harminc, negyven, de akár ötven százalékát is elvihetik a rezsiszámlák. Most ez az arány tizenhat és húsz százalék között áll, ami a nyugat-európai fogyasztókhoz képest majdnem a duplája. 

A Magyar Villamos Művek (MVM) táblázata szerint ha egy négytagú család elektromos tűzhelyen mindennap elkészíti a meleg ételt ebédre és vacsorára, az havi szinten 80-100 kilowattóra áramot használ fel, írja az Index. A fagyasztó és a hűtő külön-külön ugyancsak 1-1 kilowattórát használ, 30 nappal megszorozva havonta 60-60 kilowattóra áramot fogyasztanak. A rossz hír az, hogy ezek együttes használata eléri a 210 kilowattórát.

Íme a lista:

Villanyégő:

Még részletesebb információért érdemes ellátogatni az MVM honlapjára, ahol egy külön fület találunk az általános kérdésekkel.

Exit mobile version