nlc.hu
Család

Ürge-Vorsatz Diána tanácsai a hőség idejére

Klímakutató tippjei arra, hogyan hűthetjük le magunkat a hőségben

A fák a jövőnk zálogai.

Pénteken jött a hír, hogy egészen keddig meghosszabbítják a harmadfokú hőségriasztást. A folyamatos, hosszan tartó hőség nagyon megterheli a szervezetet, még az egészséges embereknél is, ezért nagyon fontos, hogy valahogyan lehűtsük magunkat és környezetünket. Az ismert klímakutató, Ürge-Vorsatz Diána a Facebook-oldalán  meg is osztott néhány fontos tanácsot, aminek főleg a légkondicionálóval nem rendelkezők látják majd hasznát. Ezek a következőek:

  • éjjel minden ablakot, amit csak biztonságosan lehet, kinyitni és hajnalig nyitva tartani
  • hajnalban viszont minden ablakot be kell csukni, és ha lehet, egész nap zárva tartani, az ajtót is rövid ideig nyitogassuk.
  • fontos, hogy kívülről leárnyékoljunk minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap , akár hajnalban is, amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni, bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni
  • ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessünk bentre a száradó ruhákat, mert a párolgás hűt.
  • próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba, a legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.
  • ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta használt vizet összegyűjteni (pl. edényöblítővíz, gyümölcsmosóvíz, stb) – mi egy lavórt teszünk a csapjaink alá, és azzal locsolni a környező fákat, bokrokat
Egy kutya fürdik a hőségben a Szabadság téri szökőkútnál 2021. július 13-án.

Egy kutya fürdik a hőségben a Szabadság téri szökőkútnál 2021. július 13-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs

„Az egyetlen igazi hosszútávú védekezés a városi hőség ellen a sok árnyékoló, lombos fák ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utainkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt aktívan légkondicionálja az evapotraszpirációval, vagyis párolgással. Ez nem kis hatás:  idén is ültessük el azokat a fákat, amik elviselhetően fogják tartani a lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikor a mostani hőség már hűvösnek fog számítani.. (sajnos nem kell erre sokáig várni)” – zárja sorait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top