nlc.hu
Család

Vannak óvodák, ahol már közmunkások felügyelnek a gyerekekre

Vannak óvodák, ahol már közmunkások felügyelnek a gyerekekre

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint, ha nem lép a kormány, hamarosan összeomlik a rendszer.

Az rtl.hu-nak a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke azt mondja, tragikus, de érthető, hogy idén minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. A pálya nem vonzó, kevesebben is felvételiztek, de két éve feleslegesen szigorították a bekerülést is. Fábián Katalin félőnek tartja, ha nem lép a kormány, a rendszer hamarosan összedől, mert minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás, sok a pályaelhagyó.

Kisgyerekek egy padon

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

Rámutatott, egy kezdő óvodapedagógus bére bruttó 210 ezer forint körül van, a helyettesítést nem fizetik ki. Mint mondta,

Természetes, hogy egy fiatal, aki egzisztenciát, családot szeretne, ennyiért nem akar évekig tanulni, méltatlan feltételek között dolgozni.

Kevesebben látnak el ugyanis ugyanannyi feladatot, szakmai kompetenciájukat semmibe veszik, amire jó példa az iskolaérettség ügye, de az is, hogy az emberhiányt szakképzetlen munkaerővel igyekeznek pótolni. Vannak óvodák, amelyekben már közmunkásokat alkalmaznak. Fábián Katalin tud olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy van, öt „kollégája” közmunkás. A legnehezebb helyzetekben a baranyai, borsodi, szabolcsi hátrányos helyzetű kistelepülések vannak.

Az elnök úgy gondolja,

ha a gyerekeink körül szakképzetlen, kellő információval nem rendelkező emberek dolgoznak méltatlan körülmények között, az olyan káros, hogy az egész rendszer létjogosultságát kérdőjelezi meg.

A gyerekek nevelésében egy szakképzetlen kolléga nem vehet részt, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, ezért az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg. A szakember ezt kifejezetten gyerekellenes intézkedésnek nevezi, bár elismeri,

gyorsabb és könnyebb megoldás, mint béreket emelni, vagy a képzés szerkezetén finomítani, jobb körülményeket biztosítani.

Szerinte a szülők jelentős része ezzel nincs tisztában, másrészt jobban foglalkoztatja, hogy miből fog megélni, miből fizeti a rezsit, mint az, hogy szakmailag az óvoda leamortizálódik.

Áprilisban derült ki, hogy pedagógushiány miatt ősztől jóval kevesebb óvodai csoport indul Miskolcon, mint eddig. Az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top