nlc.hu
Család

Ennyivel csökkenti a kormány az ekhót

Csökkenti a kormány az ekhót, hátha ezt választják majd az ex-katások

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken.

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Így 15 százalék lesz a fizetendő adó mértéke – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden, miután megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

kata tüntetés demonstráció adó szabályok

Fotó: Farkas E. Lina

A kormány arra számít, hogy a kata bedöntése után az egyéni vállalkozók az átalányadózásra, a cégek a kisvállalati adóra, az előadóművészek pedig az ekhóra térhetnek át.

Az új rendelet alapján az alábbi változásokra lehet számítani:

  • A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá. Az érintettek azonban mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.
  • A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). A katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet a Pénzügyminisztérium szerint.
  • Az ekhót normál foglalkozás mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Viszont, ha valaki jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell.

A KATA-törvény rengeteg szakmát érint, köztük a könyvelőket is, akik  átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében.

(444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top