nlc.hu
Család

Képlettel számolja ki, mikor várható hiszti

Egy matematikus képletet dolgozott ki, mellyel kiszámolható, mikor várható hiszti

Dr. James Hind arra kereste a választ, egy hosszú autóút alatt mennyi idő után kámpicsorodnak el a kisgyerekek.

A tudomány világát ügyesen kapcsolta össze a hétköznapok praktikus gondolkodásával Dr. James Hind. A Nottigham Trent University matek tanára 2000 szülőtől kapott visszajelzés alapján kifejlesztett egy matematikai képletet, mellyel ki lehet számolni, mennyi idő múlva veszítik el nagy valószínűséggel a türelmüket a kisgyerekek egy hosszú autóút alatt – számolt be a Sky News.

Playmobil családi kocsi családdal.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Hind abból indult ki, hogy átlagban 70 perc után lehet számítani arra, hogy fellép egy hiszti (T). Ezt az időkeretet azonban bizonyos tényezők csökkentik, míg mások növelik. Növeli például minden perc, mely közben a gyermeket szórakoztatják (E) és teljes 15 percet nyerhetnek a szülők azzal, ha beiktatnak számára valamilyen étkezési lehetőséget (F). Az azonban, ha a hátsóülésen testvérek is utaznak (S) tíz perccel közelebb hozza a várható idegi leolvadás pillanatát. 

A képlet tehát:

T = 70 + 0.5E + 15F – 10S

Dr. James Hind szerint egy gyerek esetén, ha le tudjuk kötni a figyelmét és időről-időre „megzsaroljuk” étellel, akár két órán keresztül is nyugodt lehet az utazás. Azonban, amennyiben több gyerekről van szó és nincsen nálunk semmi, ami ehető, a hisztivel akár már negyven perccel indulás után is számolni kell.

Az egyetemi tanár kutatása azt is kiderítette, hogy átlagban 32 perc telik el az első „Ott vagyunk már?” kérdés elhangzásáig és a célig átlagban négyszer ismétlődik meg. 

Dr. Hund ugyanakkor nyomatékosította, hogy nagyon hosszú utak esetén az egyetlen megoldás az, ha rendszeres pihenőket iktatunk be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top