nlc.hu
Család

Iskolai hiányzás szülői igazolása

Házi gyermekorvosok kérik, több iskolai hiányzást igazolhassanak a szülők

A mostani szabályozás szerint a szülők 3-5 nap hiányzást igazolhatnak egy tanévben.

Több iskolai hiányzást igazolhassanak a szülők – ezt kérik a csepeli házi gyermekorvosok az iskoláktól és a kormánytól. Jelenleg ugyanis enyhébb betegség esetén és a gyógyulás után is a háziorvosoknak kell igazolást adniuk arról, hogy a gyermek ismét közösségbe mehet, azonban az orvosok szerint erről a szülő is dönthetne. A mostani szabályozás szerint a szülők 3-5 nap hiányzást igazolhatnak egy tanévben – írja az atv.

Kötelező oltás esetén például személyes konzultációt igényel egy gyermek ellátása, az enyhébb betegségek esetén azonban a telefonos konzultáció is elegendő lenne Póta György háziorvos szerint.

A Szülői Hang, Miklós György képviselője hasonlóan vélekedik: úgy érzi ugyanis, hogy az enyhébb betegségek esetén a szülő is képes lenne eldönteni, mehet-e iskolába a gyermeke. „Fölösleges plusz körnek érezzük, hogy kisebb betegségek esetében plusz papírért kelljen rohangálni” – fogalmazott.

A háziorvos emellett hozzáteszi: 

megalázónak tartja a szülőkre nézve, hogy az ő szavukat nem lehet elfogadni.

 

Éppen ezért Póta György a csepeli háziorvosokkal együtt úgy döntött, hogy nem állítanak ki ilyen igazolást.

A változásról szóló értesítést a rendelő ajtajára is kiragasztották. A kezdeményezéshez a csepelieken túl pomázi orvosok, és több Facebook-csoportban szerveződő háziorvos is csatlakozott már.

A PDSZ is támogatja az orvosok kezdeményezését. „3-5 nap szokott lenni az intézményekben, mi azt szeretnénk kérni a Nevelő testületektől, hogy éljenek ezekkel a jogokkal, legyen több az igazolható napok tanítási számai” 
– jelentette ki Nagy Erzsébet választmányi tag.

A kormány az atv.hu kérdésére, miszerint tervezik-e, hogy a jelenleginél több hiányzási napot is igazolhassanak a szülők az iskolákban, azt válaszolták:  “nem várható el a szülőktől, hogy egészségügyi szaktudást igénylő döntést hozzanak, és bármilyen enyhének tűnő betegség esetén döntsenek arról, hogy mikor egészséges a gyermek, és mikor engedik újra a közösségbe, ahol esetleg aztán megfertőz másokat.”

gyermekorvos kislányt vizsgál

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top