nlc.hu
Család

Alex Skeelt bántalmazta a barátnője

A férfi, akit majdnem halálra vert a barátnője

Alex Skeel esete arra hívja fel a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak nem válogat, nők és férfiak is lehetnek az áldozatok között.

Alex Skeel majdnem belehalt a családi erőszakba, a barátnője lelkileg és fizikailag is a legborzalmasabb módokon bántalmazta. Alig 10 napra állt a haláltól az orvosok szerint, amikor kimenekítették barátnője, Jordan Worth karmai közül.

A családon belüli erőszak gendersemleges

A BBC készített dokumentumfilmet Alex Skeel megpróbáltatásairól, hogy mi vezetett oda, hogy majdnem belehalt a párkapcsolatába.

A dokumentumfilm és Skeel egy pillanatig nem akarja elvitatni azt, hogy a nők majdnem felét érinti élete során testi vagy szexuális bántalmazás, és hetente átlag egy nő meghal a családon belüli erőszak miatt. Nem állítja, hogy a nők ellen elkövetett bántalmazás ne érdemelne sokkal több figyelmet, hanem arra szeretne rávilágítani, hogy férfiakkal is előfordulhat az elképzelhetetlen.

Ráadásul a férfiakkal gyakrabban alakul ki az a hozzáállás, hogy erősebbek, mint a nők, így nem értik, hogy lehet, hogy mégis fizikai erőszak áldozatai lesznek a kapcsolaton belül – ennek köszönhetően pedig kevésbé kérnek segítséget. A dokumentumfilmben azon van a fő fókusz, hogy a bántalmazó kapcsolat dinamikája pont ugyanúgy működik akkor is, ha férfi az áldozat, ugyanazokat a jeleket kell figyelni a környezetnek is, ha gyanút fognánk, hogy egy szerettünk, barátunk csapdába esett egy bántalmazó kapcsolatban.

A dokumentumfilm a bántalmazás áldozatainak leggyakrabban feltett, a „miért nem hagytad el hamarabb?” kérdésre is választ adhat, ahogy a szemünk előtt bontakozik ki, hogyan lesz egy kedves, aranyos lányból egy olyan bántalmazó, aki késsel és kalapáccsal támad rá napi szinten a férfira, aki elvileg a szerelme és gyermekei apja. Alex Skeel konkrétan meg is kapta ezt a kérdést, és a válasza csak annyi volt rá, hogy ez ennél komplikáltabb. És amit látunk, hallunk a dokumentumfilmben, alaposan körbejárja, hogy mennyire bonyolult helyzetet teremt egy bántalmazó kapcsolat, és milyen komplex kérdés a kilépés.

Mennyországból a pokolba

Az elsőként kiérkező rendőrök későbbi nyilatkozataiból kiderült, hogy számukra milyen megdöbbentő volt az a brutalitás, amit Alex Skeel elszenvedett. Alexnek mély vágások voltak a karján, égési sérülések a testén, és a családja szerint már a szaga is olyan volt, mintha hulla lenne. Az évekig tartó elszigeteltségét és bántalmazását nem egy emberrabló követte el – az a nő okozta, akit szeretett. Amikor találkoztak, mindketten csupán 16 évesek voltak, kamasz szerelemnek indult a kapcsolatuk. Az első pár hónap maga volt a mennyország a fiú számára, életében először volt komoly kapcsolata, és Jordan egy szerény, csendes, kedves lánynak tűnt. 

Ám pár hónap alatt elkezdett kifordulni magából: nem bírta, ha a fiú másokkal is beszélget, megjegyzéseket tett a külsejére, és szép lassan a szerelemből kontrollálás és lelki terror lett. Alex megpróbált kiszállni már ekkor, ám Jordan bejelentette, hogy várandós, és bár egy évig ezek után nem látták egymást, a gyerekre való tekintettel, meg mert azt hitte Alex és a családja is, hogy a nő megváltozott az anyaságtól, újra összejöttek. Ekkor jött az igazi feketeleves.

Alex Skeel és Jordan Worth

Alex és Jordan a kapcsolatuk elején boldog párnak tűntek (Kép: Youtube)

Jordan elválasztotta Alexet a barátaitól, családjától, elvette a telefonját, átvette a Facebookja felett is az uralmat, így semmilyen módon nem tudtak a férfival kapcsolatba lépni a szerettei. Klasszikus bántalmazó húzás elszigetelni az áldozatot minden lehetséges segítő kéztől. A férfi elmondása szerint 18 hónap lelki terror és teljes izoláció után kezdődött a fizikai bántalmazás, például Jordan egy üres üveggel együtt aludt azért, hogy váratlanul, alvás közben fejbe vágja vele Alexet, követelve rajta, hogy árulja el, mire gondolt, mert biztos más nőkről álmodott.

A történetből kiderül, hogy alapvetően a féltékenység mozgatta Jordant, illetve persze az, ha úgy érezte, Alex nem viselkedik úgy, ahogyan ő akarja. Az ételt is megvonta a férfitól, aki csontsovány volt, amikor a rendőrök kimenekítették a közös otthonukból. Még dolgozni sem engedte Alexet, mondván, hogy akkor másokkal találkozhat és esetleg kapcsolatba léphet a családjával, mert nincs Jordan szeme előtt, ezért végül ki kellett lépnie a munkahelyéről és mindennap a nővel menni az egyetemre, órákra, amikhez neki semmi köze nem volt. A párt a nő családja tartotta el. 

Alex így vallott a dokumentumfilmben élete legszörnyűbb időszakáról: „Két gyerekünk van, miattuk folyton reménykedtem, hogy talán valami változik. Még mindketten csak babák voltak, biztos látták, mi zajlik körülöttük, még ha Jordan nem is bántotta őket közvetlenül. Annyira féltem attól, hogy mit tenne a gyerekekkel, ha elhagynám, hogy inkább maradtam. (…) Egy idő múlva elértem azt a pontot, hogy már annyira hozzászoktam a fájdalomhoz, hogy alig éreztem a veréseket. Ilyenkor kapcsolt Jordan a következő fokozatra és új, még borzasztóbb módot talált ki, hogy bántson. Az üres üveg után jött a kalapács. Utána pedig bármi, amivel üthetett.”

Nem a veréssel kezdődik

Jordan nem állt meg a bántalmazásban, eljutott addig, hogy késsel támadt Alexre rendszeresen, a férfi testét sűrűn borították a vágások, majd a vízforralóban lobogó vízzel több alkalommal is leöntötte, égési sérülésekkel kínozva a férfit. A lényeg a hatalom és a fájdalom volt Jordan számára, míg kifelé továbbra is egy szelíd, fiatal anyukát ismerhetett a környezete. A verések, forrázások, vágások hanggal, kiabálással jártak, emiatt hívták a rendőröket több alkalommal is a szomszédok. A hatóságok azonban az első két alkalommal nem tudtak mit tenni, hiszen Alex maga is tagadta, hogy bántalmazta volna Jordan, váltig állította még a kórházban is, amikor bevitték ellátni a sebeit, hogy saját magának okozta a sérüléseket. Mindezt tette félelemből, annyira tartott Jordan reakciójától, ha a nő megtudja, hogy elárulta a valóságot bárkinek.

Alex Skeel Jordan Worth

Forrás: Alex Skeel: Abused by My Girlfriend Jordan Worth

Végül a a harmadik kihívásra ugyanaz a rendőr reagált, aki már a második hívásnál is gyanút fogott, hogy valami nincs rendben a pár körül, és kivitte magával Alexet a rendőrautóba beszélgetni, hogy ne legyen a közelében Jordan. Amikor kikapcsolta a kamerát, akkor a férfi bevallotta, hogy a sérüléseit és borzalmas egészségi állapotát Jordan bántalmazásának köszönheti. Alex esetében egy rendőr állhatatosságán és kitartó faggatózásán múlt, hogy a férfit nem ölte meg a barátnője. Vajon hányan maradnak a bántalmazásban, hányan halnak bele a családon belüli erőszakba, mert nem jut nekik egy ilyen rendőr vagy akár családtag, aki felismerné a jeleket és a sok hazugságon keresztül is képes lenne átlátni? Horror még csak belegondolni is.

A dokumentumfilm fontos üzenete az is, hogy tudatosuljon mindenkiben, hogy a bántalmazó kapcsolat nem a veréssel kezdődik. Mint Alex és Jordan esetében is, a nő először csak apróságokban vette át a hatalmat Alex felett, a manipulációk széles tárházát bevetve leépítette az önbizalmát és szép lassan beszippantotta a férfit a saját őrült valóságába, hogy a végén félholtan találjanak rá Alexre pár év múlva. Hátborzongató a filmben látni, milyen nyugodtan válaszolgat a nő a kihallgatáson a rendőröknek, csodálkozva, hogy nem is érti, miért mond ilyeneket róla Alex. A tárgyalás során aztán a 17 vádpontból háromban végül bűnösnek vallotta magát, jelenleg is a börtönbüntetését tölti. Alex pedig az anyukájához költözött és a család segítségével neveli békében a két gyermekét, miközben igyekszik segíteni a családon belüli erőszak áldozatainak a saját történetén keresztül.

Kérj segítséget!

Országos Kríziskezelő Központ (OKIT)

Tel.: +3680205520 (0-24, minden nap, díjmentesen hívható)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top