Család

Így lesz a gyerekeknek élvezetes az egészségtudatos táplálkozás akkor is, ha válogatósak

Mindezt úgy, hogy neked sem nehezíti meg túlságosan a dolgod. Mutatunk pár trükköt és egy izgalmas kihívást.

Így lesz a gyerekeknek élvezetes az egészségtudatos táplálkozás akkor is, ha válogatósak
Természetesen te is azt szeretnéd, ha a gyereked egészségesen étkezne, de a legtöbb szülőhöz hasonlóan sokszor kihívásokba ütközöl? Kezdjük ott, hogy mennyi – sokszor ellentmondásos – információval találkozunk nap mint nap azzal kapcsolatban, miből is áll az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Aztán ott a dilemma, hogy mi az, ami az anyagi kereteinkbe belefér. És arról még nem is beszéltünk, hogy a gyerekeknek megvannak a preferenciáik, ami sokszor nem egyezik a mi elképzeléseinkkel, ugye?

Van egy jó hírünk! A helyzet sokszor nem egyszerű, de mutatunk most pár tippet, amit akár már ma bevethetsz annak érdekében, hogy a család kiegyensúlyozottabban táplálkozzon. Sőt, így olyan, hosszú távon is fenntartható szokásokat is kialakíthattok, amik segítségével megalapozod a gyerekek felnőttkori egészségtudatos életmódját is.

Kezdd az alapoknál!

Sajátítsátok el játékos módon az egészséges, fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket! Sokszor te sem vagy biztos abban, miből is áll az egészségtudatos, kiegyensúlyozott étrend? Ugye te könnyebben ültetsz olyat a gyakorlatba, amit értesz is? Így van ez a gyerekekkel is.

Az Etesd az Eszed program keretében a Nestlé és az Okosdoboz olyan rövid, gyerekek számára is könnyen érthető videókat készített a kiegyensúlyozott étkezés és egészségtudatos életmód témájában, ami szórakoztató módon magyarázza el az alapokat. Így a szülők és a gyerekek akár közösen is tanulhatnak, ami kitűnő közös program.

Indul az Etesd az Eszed iskolai kihívás! Kössétek össze a tanulást egy izgalmas játékkal, amiben nyerhettek is! Regisztráljatok az Etesd az Eszed kihívásra, és játsszatok 2022.október 3 és 31. között! Így lesz igazán izgalmas az egészségtudatos táplálkozás.

Így lesz a gyerekeknek élvezetes az egészségtudatos táplálkozás akkor is, ha válogatósak
A gyerekek jobban figyelnek, mint gondolnád!

Gondoltál már arra, hogy a gyerekek azt látják és tanulják el, ahogy te étkezel? Ezek a gyerekkorban elsajátított étkezési szokások pedig nagyban befolyásolják az ételekhez fűződő viszonyukat és még felnőttkori egészségi állapotunkra is kihatnak. Hozd ki a helyzetből a legtöbbet, és alapozd meg az egészségtudatos jövőjüket!

  • Vess be egyszerű, mégis izgalmas recepteket,
  • főzzetek közösen, és figyelj arra is, hogy
  • a közös étkezések se maradjanak el.

Rendben, de hogy fogják ezt megenni a gyerekek?

Igen, a kérdés jogos. Leírva mindez olyan egyszerűnek tűnik, de mit tegyél, ha a gyerekek csak piszkálják a zöldségeket? Íme pár trükk, hogyan csempészhetsz egészséges alapanyagokat a már jól bevált fogásokba is:

  • Ha a gyerekek szeretik a húsgolyókat, próbáld meg kiegészíteni a húsos masszát finomra reszelt zöldségekkel, például cukkinivel vagy sárgarépával.
  • A bolognai spagettibe hús helyett vagy mellé főzz vöröslencsét! Tápanyagban gazdag és szuper finom!
  • Készíts zöldségkrémet a tízórai szendvicsbe! A zöldségkrémek nemcsak változatossá tehetik a tízóraikat, de számos tápanyaggal is ellátják az éhes gyerekeket.
  • Ha megéheztek két étkezés között, legyen házi zöldség- vagy gyümölcscsipsz a harapnivaló, de készíthettek közösen házi müzliszeletet is. Már amiatt is nagy lesz a sikere, mert ők is kivették a részüket a készítésből.
  • Desszertnek télen készíts zöldségmuffint! Igen, jól látod. A sütőtök- vagy cukkinimuffin elképesztő finom, nincs zöldségíze, és imádni fogjátok! Hozzáadott cukor helyett édesítsd datolyapasztával vagy banánnal!
  • Nálatok a palacsinta a sláger? Készítsd zabpehelylisztből, hogy rostban gazdag legyen, vagy süss amerikai típusú, vastagabb palacsintát úgy, hogy a tésztába összenyomkodott banánt is teszel!

Fontos, hogy a nehezítő tényezők ellenére se add fel, és mindenképp mutass jó példát!

*Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)

 

Advertisement

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top