nlc.hu
Család

Boldog gyerekkor

A magyar gyerekek boldogabbak a szüleiknél

Egy friss magyar kutatás vette górcső alá a hazai családokat, meglepő eredményekkel zárult.
Család

A Corvinus Egyetem új kutatása szerint sokkal többet nyom a latban a fiatalok számára az érzelmi biztonság, mint az anyagi jólét, a szülők élettel való elégedettsége pedig a gyerekekre is nagyban kihat.

A vizsgálatot végző szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hasonlít egymáshoz a fiatalok és a szüleik elégedettsége a környezetükkel. „Az egyik kérdés arról szólt, hogy a szülői minőség, az együtt töltött idő alapján mennyire öröklődik át a fiatalra a szülő szubjektív jóllétének a szintje” – árulta el Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem tanára. Mint a kutatásból kiderült, erős a kapcsolat a gyermekek és a szülők jólléte között: amennyire elégedett a szülő a lakókörnyezetével vagy a jövőbeli kilátásával, körülbelül annyira elégedettek a fiatalok is.

Fény derült ugyanakkor arra is, hogy a fiatalok elégedettebbek az életükkel a szüleiknél. Nagy Beáta szerint ez azért lényeges, mert világviszonylatban Magyarország nagyon rosszul áll a szubjektív jóllét szintjével. Egyértelműen kirajzolódott az is, hogy a gyermekek jóllétét nagyban emeli, ha számíthatnak a szüleikre, amiben nincs szerepe az anyagi tényezőknek.

A kérdések közt olyanok szerepeltek, hogy például ott van-e a szülő, amikor a gyerek beteg, milyen értékek szerint neveli, vagy érezteti-e, hogy fontos a gyermek számára, ott van-e az élet fontos eseményén a szülő, vagy elfogadja-e a gyerekét úgy, ahogy van. Megkérdezték, hogy lehet-e hozzá fordulni, ha bosszús, szán-e időt a szülő a beszélgetésre, és tudja-e egyáltalán, hogy mi történik a gyerek életében.

Ahogy az Infostart.hu cikkéből kiderül, a gyerekek az anyák szülői teljesítményét jobbnak ítélték meg, mint az apákét.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top