nlc.hu
Család
Amikor gyors és biztos megoldás kell

Amikor gyors és biztos megoldás kell

Fájdalom... láz… mindkettőt jól ismerjük. Teljesen mindegy, hogy hány évesek vagyunk, milyen a fizikumunk, milyen neműek vagyunk, mit szeretünk és mit nem. A fájdalom és a láz nem válogatnak. Csecsemőkorunktól végigkísérik az egész életünket.

Amikor gyors és biztos megoldás kell


De mi is a fájdalom?

A fájdalom valójában egy védekező reakció. A fájdalom megvéd bennünket, jelzi, hogy valami nincs rendben. Számtalan formája létezik, és nagyon különböző intenzitással jelentkezhet, de egy biztos, ha fájdalmat érzünk, azonnal szeretnénk megszüntetni ezt a kellemetlen érzést, amelyet az érzőidegeink továbbítanak az agyunkba.

A leggyakoribb fájdalmak a fejfájás, az ízületi és csontfájdalmak, a különböző gyulladás vagy fertőzés okozta fájdalmak, de a fogfájás, de a menstruációs fájdalmak sem ritkák. A listát olyan fájdalmak is kiegészítik, mint a különböző műtétek utáni fájdalmak vagy a daganatos betegségeket kísérő fájdalom.

Van azonban még egy nagyon gyakori fájdalom, amikor azt érezzük, hogy tényleg mindenünk fáj, ez pedig a lázat kísérő fájdalom.

Miért lázasodunk be?

A láz az akut fertőző betegségeket kísérő tünet. Igen kellemetlen, mert gyakran jár együtt fejfájással, ízületi fájdalmakkal. Amikor belázasodunk, a testünk fehérjéket kezd termelni, hogy a támadó baktériumok és vírusokkal szemben védekezni tudjon, ezzel pedig megemeli testünk alaphőmérsékletét. A lázat megelőző állapot a hőemelkedés, ez általában 37-38 °C fokos testhőt jelent. 38°C fok felett viszont már lázasak vagyunk. Amikor a láz nem okoz rossz közérzetet, nem feltétlenül szükséges csillapítani. A magas lázat azonban, amely már megterhelő a szervezetünk számára, lázcsillapítóval érdemes csökkenteni.
Az újszülöttek, csecsemők egy külön protokoll alá tartoznak. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 °C-ot meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 °C-nál magasabb láza magas rizikójúnak tekintendő, ezért ilyenkor feltétlenül keressük fel a gyermekorvost.

Amikor gyors és biztos megoldás kell

Milyen gyógyszert válasszunk?

Ma már nagyon sokféle vény nélkül kapható láz-és fájdalomcsillapító gyógyszer közül választhatunk., ám ezek nem csak gyógyszerformában, hanem hatóanyagban is különböznek. Ezekre pedig mindig nagyon figyeljünk oda!

A gyógyszerformának abban az esetben van jelentősége:

  • ha a beteg újszülött, csecsemő vagy kisgyermek, és emiatt tabletta lenyelésére nem képes,
  • ha „úti patikáról” van szó, és egy olyan gyógyszerre van szükség, ami különböző életkorú potenciális betegeknek kínál megoldást. A cseppek személyre szabott adagolása ugyanis életkornak és testtömegnek megfelelően egyszerűen kivitelezhető,
  • ha a fájdalom intenzitásához szükséges igazítani az adagolást, így például a daganatos betegek különböző erősségű fájdalmai esetén,
  • ha idős korú vagy nyelési nehézségekkel küzdő betegről van szó, akiknél a tabletták lenyelése problémát jelent.

Amikor gyors és biztos megoldás kell

A hatóanyag-tartalomnak pedig a korral összefüggésben van jelentősége. A láz- és fájdalomcsillapítók hatóanyagai felső korhatárral nem rendelkeznek, azonban alulról korhatáros karikával igen. Ezt azt jelenti, hogy bizonyos hatóanyagok nem alkalmasak minden korosztály számára:

  • Metamizol: Ez a hatóanyag a megfelelő gyógyszerformában (belsőleges csepp) már újszülötteknek is adható, így bármely korosztály számára jó választás lehet, ha megfelelő adagban és gyógyszerformában adagoljuk.
  • Ibuprofén és paracetamol: Ezek a hatóanyagok csak 3 hónapos kortól alkalmazhatóak biztonságosan
  • Acetilszalicilsav: Ilyen hatóanyagú készítményt csak 12 éves kor felett használjunk, fiatalabb korban nem alkalmazható.

A gyógyszer választásnál ügyeljünk arra, hogy a gyógyszerek eltérő nevei, nem mindig jelentenek eltérő hatóanyagot is. Alaposan olvassuk el, hogy az alkalmazandó láz- és fájdalomcsillapító milyen hatóanyagot tartalmaz.

Ne keverjük a hatóanyagokat. A különféle lázcsillapító hatóanyagok egyidejű alkalmazása nem javasolt, mint ahogy a váltott alkalmazása sem. (pl. reggel paracetamol, délben ibuprofén, este acetilszalicilsav)

Akkor lehet indokolt a lázcsillapító gyógyszer váltása, ha az általa előidézett lázcsillapítás nem kielégítő mértékű.

Ha csak egyet választanánk az egész családnak!

A metamizol – mint láz- és fájdalomcsillapító, illetve görcsoldó hatású hatóanyag a lehető legszélesebb korosztálynál alkalmazható, gyakorlatilag 0-tól 99 éves korig.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top