nlc.hu
Család

Retró fotók a telefonkönyvről

Retró fotókkal búcsúzunk a telefonkönyvtől: az első előfizetői névsorhoz még számok sem kellettek

Még 2017-ben is közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, de idén végleg búcsút inthetünk a telefonkönyvnek. Galéria.

A Magyar Telekom bejelentette, hogy befejezi a telefonkönyv nyomtatását és CD-formátumban sem kerül többet kiadásba. A tudakozó szolgáltatás, ami a 11818-as számon érhető el, természetesen továbbra is elérhető marad.

A legelső telefonkönyv igazából csak egy rövid lista volt, a budapesti előfizetők névsorával, amit 1882. február 1-jén adtak ki. Alig egy évvel az első budapesti telefonközpont indulása után. A névsor eredetije ma is megtalálható a Telefónia Múzeumban. Az első telefonkönyvekben nem is voltak számok. Az előfizetőket fejből tudták a telefonos kisasszonyok.

A XIII. kerületi Bulcsú utca egyik lakója lapozza a telefonkönyvet, 1955. (Fotó: Ungváry Rudolf/Fortepan)

A XIII. kerületi Bulcsú utca egyik lakója lapozza a telefonkönyvet, 1955. (Fotó: Ungváry Rudolf/Fortepan)

Érdekesség, hogy ebben az időben még elektromos áram sem volt, azt csak 1893-ban vezették be a fővárosban.

1901-re már több mint ötezer előfizető volt, így vezették be a telefonszámokat. 1928-ig négyjegyűek voltak, majd az automata központok kiépítése után ötjegyűek lettek. Ezzel egyidejűleg a telefonos kisasszonyok korszaka is véget ért. 1989 óta kell hét számjegyet tárcsázni, ha vezetékes telefont hívunk (Budapesten helyben, vidéken pedig körzeten belül öt helyett hatot – a szerk.).

Megnézem
Összes kép (9)

2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, ami 2020-ra drasztikusan lecsökkent. Kevesebb mint 17 ezer példány került nyomtatásba. Idén pedig végleg búcsút intünk a telefonkönyvnek.

Forrás: Wikipedia, Urbainsta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top