nlc.hu
Család

Emiatt van hiány inzulininjekcióból

Kiderült, miért van hiány a gyógyszertárakban az egyik inzulininjekcióból

Megszólalt a gyártó.
inzulin

Az RTL Híradó egyik nézője arra panaszkodott, hogy 1-es típusú cukorbetegként nem tudta az orvosa által felírt háromhavi adagot kiváltani, mert időközben lejárt volna a szavatosságuk, pedig a készítmény létszükséglet lenne a számára. Azt mondta, több gyógyszertárban is utánakérdeztek, de sehol nem volt későbbi lejáratú. 

A gyógyszer gyártója a Híradó kérdésére megerősítette a hiányt, ellátási nehézségekre hivatkoznak. Azt írták: együttműködnek az egészségügyi hatóságokkal és az egészségügyi rendszer más szereplőivel, hogy a lehető legkisebb kellemetlenségek okozzák a cukorbetegeknek, és dolgoznak a kapacitások növelésén.

Az injekciónak több helyettesítő készítménye is van, ezek ugyanolyan hatásosak az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Híradó megkeresésére azt írta, hogy a készítmény jelenleg nem szerepel a hiánylistájukon. Hozzáteszik: a gyógyszertárak készletei között nagy különbségek lehetnek.

Többféle inzulinrezisztencia kezelésére használt gyógyszerből is hiány van. Ezek a vártnál magasabb kereslet miatt hiányozhatnak a gyógyszertárakból a gyártó szerint.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top