nlc.hu
Család

A magyarok megtakarítási szokásai 2022-ben

A magyarok harmadának nem marad félretett pénze a hónap végére

Aki mégis tud spórolni, egy gazdasági visszaesésre felkészülve teszi félre pénzét.

A legújabb Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés szerint a 2022 második felében a magyarok 31,4 százaléka azt mondta, hogy a hónap végére egyáltalán nem marad félretett pénze, 29 százaléknak egy hónapra, 19 százaléknak pedig legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő a megtakarítása, írja a Pénzcentrum.

„Kutatásunk alapján a magyar fogyasztók mintegy kétharmada továbbra is képes megtakarítani, még ha nem is annyit, mint amennyit szeretne” – mondta Üveges Judit, a felmérést végző Intrum értékesítési igazgatója.

A kelet-közép-európai régióban Magyarországon tudnak a legkevesebben megtakarítást felhalmozni: a Lengyelországban 27, Romániában 24, Szlovákiában 20, Csehországban 14 százalék mondta azt, hogy nincs mit félretenni a hó végére. Ezek az arányok egyébként nem változtak jelentősen az utóbbi időben. A pénzgyűjtés oka a legtöbbeknél általános tartalék felhalmozása, de sokan azért tesznek félre, ha esetleg elvesztenék a munkájukat. Ez nem a 2022-es gazdasági nehézségek hatása, hiszen tavaly is hasonlók voltak az arányok. 

Kisgyerek pénzt rak perselybe

Fotó: Pexels

 

Az Intrum 23 országra kiterjedő felmérése szerint egy átlagos európai egyébként a jövedelme kevesebb mint 20 százalékát tudja félretenni, ehhez az arányhoz közelít a magyar is. A különbség viszont, hogy a magyar jövedelmek az európai átlag alatt vannak, így a magyar társadalom pénzügyileg egyre inkább lemarad.

Azok a magyar fogyasztók, akik félreteszik jövedelmük egy részét, nagyrészt ugyanarra gyűjtenek, mint egy évvel korábban: 42 százalék általános tartalékot képez váratlan kiadásokra, további 12 százalék pedig arra az esetre rak félre, ha elvesztené munkáját vagy jövedelmét. 2021 óta csökkent azok aránya, akik lakásra gyűjtenek, vagy gyermekeik, unokáik számára tesznek félre, de nőtt azok aránya, akik kifejezetten egy recesszióra felkészülve tesznek félre pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top