nlc.hu
Család

Megviselte a földrengés utáni helyzet a magyar mentőcsapatot

Testileg és lelkileg is megviselten tért haza a magyar mentőcsapat Törökországból

Rettenetes hidegben, áram és víz nélkül dolgoztak fáradhatatlanul a földrengés sújtotta területeken.
Hazatértek a mentőcsapatok Törökországból

Az RTL Híradónak meséltek a magyar mentőcsapat most hazatért tagjai, akik testileg és lelkileg is nagyon kimerültek, hiszen több mint egy hétig segítettek túlélők után kutatni. A Baptista Szeretetszolgálat hét embert talált meg élve a romok között, a Pest megyei kutató-mentők pedig ötöt, köztük egy kisgyereket. A HUNOR mentőszervezet helyszínen maradt tagjai jelenleg is túlélőket keresnek.

Szombat éjjel érkezett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat gépe Budapestre. Egy hét után tértek haza a túlélők után kutatók, családtagjaik és barátaik könnyek között fogadták őket. A Baptista Szeretetszolgálatot is ujjongva köszöntötték a reptéren. Tizennyolcan vettek részt a földrengés utáni keresésben nyolc mentőkutyával.

Mint elmondták, a legtöbb túlélő mozdulatlanul feküdt a betonrengetegben, étlen-szomjan. 40-50, de volt, aki 70 órát is így töltött. A szeretetszolgálat annak ellenére kutatott utánuk, hogy a helyiek már feladták a reményt. A halálos áldozatok száma sajnos már a 30 ezret is túllépte.

A csapat legfiatalabb tagja egy mentőkutya-vezetőnek tanuló 19 éves fiatal, Mező Marcell volt, aki társával, Blackkel, az ötéves labradorral vett részt a mentésben.

„Nagyon megrázó látni, ahogy az emberek kint vannak az utcán, a hozzátartozójukat keresik, próbálnak melegedni esetleg egy tábortűznél és nem tudják, hogy mi lesz holnap, mit fognak enni, hol fognak aludni, és, hogy egyáltalán élve előkerül-e a hozzátartozójuk” – mondta Marcell.

A katasztrofális körülmények és az egyre kevesebb remény ellenére a HUNOR mentőcsapat még kitart, ők eddig 17 embert találtak meg élve.

Nyitókép: RTL Híradó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top