nlc.hu
Család

Felvilágosítás a randidrogokról

Randidrog: „Vagy a pohárba tettek valamit, vagy az üdítőben volt már eleve a drog”

Manapság már egyre szélesebb körben kell átadni a gyerekeknek a tudnivalókat ahhoz, hogy biztonságban tudjuk őket. Többek között a randidrogokról is beszélni kell velük még mielőtt elkezdődne kamaszkorukban a bulizós korszak.

Elég egy gyors keresés az interneten és egy körkérdés az ismerősök között, hogy rengeteg randidroggal kapcsolatos történetet találjunk. A közös vonás általában az, hogy az áldozatnak fogalma sincs, mivel drogozták be és hogyan, mikor került bármilyen szer az italába. Azok közül a történetek közül, amiket a Redditen olvastam és amiket az ismerősök meséltek, szerencsére a legtöbb úgy végződött, hogy nem lett erőszak abból, hogy tudtán kívül bedrogozták az áldozatokat, de mind tudjuk, hogy alapvetően általában az az elkövetők célja, hogy a magatehetetlenné vált, bedrogozott lányokkal (olykor fiúkkal is) azt tegyenek, amit csak akarnak.

Szülőként minimum betegre aggódjuk magunkat a történetek olvasása után, ha a kamasz gyerek elmegy bulizni. Mivel nem tarthatjuk buborékban bezárva a szobájában, így leginkább csak annyit tudunk tenni, hogy felkészítjük alaposan arra, hogy mit tegyen, ha rosszul érzi magát, és hogyan reagáljon, ha valaki máson látja a randidrogok tüneteit.

Mik a randidrogok?

„A randidrogok italba keverhető, íztelen, szagtalan és színtelen szerek. Sokszor szexuális zaklatás vagy lopási szándék miatt kerül az áldozat italába drog. A probléma a fiúkat és lányokat egyaránt érintheti. (…) Az áldozat gátlásai csökkenhetnek, látás- és egyensúlyzavara lehet, de öntudatlan állapotba is kerülhet. Sokszor szédülés, hányinger és hányás is jelentkezhet” – olvashatjuk a Kék Vonal honlapján

„Gina kétszer”

„A pultnál hagytam az italom, hogy barátnőm ránéz, amíg én elmegyek mosdóba – írja a Redditen a Téged drogoztak már be akaratodon kívül? kérdésre válaszként az egyik felhasználó. – Mikor visszaértem, mellette állt ugyan, de félig háttal, mert egy pasi odament hozzá és elterelte a figyelmét beszélgetni. Az italt felesben ittam meg tánc közben egy fiúval, akit azon a hétvégén ismertem meg. Én négykézláb másztam kb. 10 percen belül, barátnőm velem volt, de két fickó erőszakkal el akart szedni tőle, hogy menjen nyugodtan bulizni, majd ők vigyáznak rám.

Nem emlékszem semmire, de összeestem, hánytam stb. Másnap délután tértem magamhoz, de utána még kellett két-három nap, hogy tényleg jobban legyek. A fiút pedig, akivel megittam, napokig nem tudtam elérni. Utólag kiderült, hogy ő is rosszul lett, hányt, összetörte magát, összetörte a telefonját. Őt is a barátai cipelték haza.” Egy másik nő arról írt a Redditen, hogy vele többször is előfordult, hogy drogot raktak az italába:

Gina kétszer. Szerencsére egyszer sem történt semmi, köszönhetően a barátaimnak. Első esetben őrizetlenül hagytam a poharam, mellette táncoltam, de nem néztem. Másiknál pultból jött. Mindkettő első pohár valami volt, szóval nem az alkohol miatt nem emlékszem.

Mindkét történetben nagyon fontos elem, hogy a lányok barátai nem tágítottak az áldozatok mellől, nem hagyták őket magukra, például az első esetben nem bízta rá a barátnő a két erősködő férfire, hogy gondoskodjanak az áldozatról – valószínűleg ezzel sikerült megmenteni valami sokkal rosszabbtól, mint ahogy végződött az este. Egy másik, névtelenül nyilatkozó nő egy közösségi oldalon feltett körkérdésemre írta meg a saját tapasztalatát a randidrogokról: „A 2010-es évek elején volt valamikor. Elmentünk bulizni a barátnőkkel a szokásos helyre. Vodkanarancsot és isten nyilát ittunk úgy, hogy magunknak kevertük ki a vodka mellé a narancs/lime levet. Vagy a pohárba tettek valamit, vagy az akkor felbontott üdítőben volt már eleve a drog.

Mindenesetre három pohár után nagyon beütött a dolog mindhármunknál. Én gyalog indultam haza, mert nem laktam messze a helytől, de egyszerűen nem találtam el az albihoz két és fél órán keresztül. Össze-vissza mászkáltam a környéken (amit a Google helymeghatározása szerint tudok). Sem a térképolvasás nem ment, sem a tájékozódás. Nagyon para volt. Végül megtaláltam a házat, ami előtt egyébként háromszor is elmentem.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Védje meg magát és a társait!

Az első és legfontosabb tanács minden szakmai oldalon, ahol a randidrogokról írnak, hogy az első számú drog az alkohol, ezt nem szabad elfelejtenünk, és ennek hatásaira, veszélyeire is fel kell hívnunk a gyerekek figyelmét még a bulis korszakuk előtt. A tipikusan randidrogként emlegetett GHB (gamma-hidroxi-vajsav), ketamin és rohypnol pedig gyakran színtelen, szagtalan és íztelen szerek, emiatt könnyen hozzáadhatók ízesített italokhoz az áldozat tudta nélkül – írja a Medical News Today.

A GHB hatásai lehetnek: álmosság, szédülés, lassú szívverés, hányinger, eszméletvesztés, emlékezetkiesés, rohamok.

A ketamin hatásai lehetnek: hallucinációk, idő- és identitástudat elvesztése, izgatottság, agresszív vagy erőszakos viselkedés, görcsök, eszméletvesztés, koordinációs zavarok, légzési elégtelenség.

A rohypnol hatásai lehetnek: alacsonyabb vérnyomás, álmosság, izomlazulás vagy az izomkontroll elvesztése, látászavarok, eszméletvesztés, beszédproblémák, emlékezetkiesés, hányinger.

Az alkohol pedig képes az összes hatást előhozni a mennyiségétől és minőségétől függően, úgyhogy fokozottan kellene ügyelni arra, mit és mennyit fogyasztanak belőle a fiatalok. A Kék Vonal tájékoztatója szerint két fontos irányból kell közelíteni a gyerekeknél a randirogok témájához:

1. Hogyan tudod elkerülni, hogy valamit belekeverjenek az italodba?

  • Alkoholtartalmától függetlenül mindig figyelj az italodra, soha ne hagyd a bárpulton, mindig tartsd a kezedben.
  • Drogokat üdítőkbe is lehet keverni.
  • Ne fogadj el italt olyan személytől, akit nem ismersz.
  • Figyelj arra, hogy a rendelt italodat előtted nyissák ki.
  • Maradjatok együtt a barátaiddal és tartsátok szemmel egymást és a másik italát.

2. Hogyan segíts a barátodnak, ha arra gyanakszol, hogy valamit kevertek az italába?

  • Ne hagyd egyedül és folyamatosan beszélj hozzá.
  • Ne hagyd, hogy egyedül menjen haza.
  • Ne hagyd neki, hogy több alkoholt igyon.
  • Szólj a pincérnek vagy pultosnak, biztonsági személyzetnek.
  • Ha úgy látod, nagyon rosszul van, hívd a mentőket, nem a te feladatod megítélni, hogy elég rosszul van-e ahhoz, hogy kijöjjenek.

A lányokra fokozottan igazak ezek az intelmek, mert az első számú célpontok sajnos ők a fiatalok között, de a fiúkat is fel kell készíteni a randidrogok veszélyeire, mert nemcsak erőszaktevők, hanem tolvajok is használhatják ezeket a drogokat a céljuk eléréséhez. Az a biztos, ha mindenki két kézzel kapaszkodik az italába, és semmilyen körülmények között nem hagyja magára a barátját, akivel érkezett a szórakozóhelyre. Ezek azok az alapszabályok, amik nélkül ma már nem szívesen engednénk el bulizni a kamaszokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top