nlc.hu
Család

Zebraszerda akció a közoktatásért

Minden szerdán kiáll egy budafoki zebrához az édesanya, hogy felhívja a figyelmet az oktatás problémáira

Január 4-e óta akár esik, akár fúj, minden szerdán ott áll, pontosan reggel fél nyolctól fél kilencig.

Kállai Kornélia  háromgyermekes édesanya újév első napjaiban úgy döntött, szülőként nem tudja tovább tétlenül nézni azt, ami az oktatásban történik: január 4-én reggel, egy kartontáblával a kezében lesétált a budafoki Leányka utcai lakótelep villamosmegállójánál lévő zebrához, és saját akcióba kezdett – számolt be róla a Népszava.
 
„Magyar-töri tanárt keresek a gyerekem iskolájába! Jelige: jövőre érettségi” – hirdette a tábláján az arra járó autósoknak, gyalogosoknak, BKK-járatokon utazóknak a zebra közepén állva, persze szigorúan csak a gyalogosok zöld jelzésénél.

A Zebraszerda akcióhoz azóta több más budapesti kerületben és vidéki városokban, például Pécsen, Szentendrén, Vácon, Szegeden is csatlakoztak már.

A szöveg változik, most épp ezt írta a táblájára: „Fizika és kémia tanár nélkül nincs orvos”. Ezzel azt szeretné üzenni, hogy az oktatásügy nemcsak a tanárokat érinti, hanem mindenkit, hiszen a mostani iskolarendszeren múlik, kik lesznek a jövő orvosai, jogászai, mérnökei vagy akár politikusai.

 Kornélia úgy tervezi, 2026-ig minden szerda reggel ott fog állni a zebránál, a kormányzat ugyanis semmit nem tesz, vagy ha lépnek is valamit, azzal csak rontanak a helyzeten. Elmondta, nyaraláskor sem tart szünetet: belföldön vakációznak majd a családjával, de szerda reggel ugyanúgy ki fog állni egy zebrához akkor is. Azoknak, akik szerint feleslegesek az ilyen figyelemfelhívó vagy tiltakozó akciók, azt üzente: ha nem teszünk semmit, nem lépünk ki a saját „buborékunkból”, biztos, hogy nem várhatunk semmilyen változást.

zebraszerda akció

Fotó: Zebraszerda Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top