nlc.hu
Család

Hét éve ideiglenes helyen tanulnak a szentesi diákok

Hét évvel a tűzeset után még mindig ideiglenes iskolában tanulnak a szentesi diákok

A tűz után elkezdődött a felújítás, de ma szinte ugyanott tart az ügy, mint hét évvel ezelőtt.
Üres padok és székek egy iskolai osztályteremben

Tavaly augusztusban volt hét éve annak, hogy tűz ütött ki a szentesi Rigó Alajos iskola Deák Ferenc utcai épületében, amelynek egyik szárnyában az iskola, a másikban pedig egy gyermekotthon működött.

Az otthonból más intézménybe költöztették a gyerekeket, az iskolának pedig a helyi önkormányzat ajánlott fel ideiglenes helyet, egy üresen álló óvodát. Mindenki abban bízott, hogy a gyors felújítás után visszaköltözhet az iskola, de nem így történt – írja a Népszava.

„Érthetetlen, hol akadt el az ügy. Ahol most tanulnak a gyerekek, ott nem megfelelők az adottságok, nincs akadálymentesítés, szűkek a folyosók, kevés a mosdó” – mondta a lapnak Agócs Lászlóné civil önkormányzati képviselő. Az állami iskolában az óvodástól a fiatal felnőttig közel száz, tanulásban akadályozott diákkal foglalkoznak.

A lap megkereste a Belügyminisztériumot és az illetékes Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot is az ügyben. A válaszokból az derült ki, hogy ma pont ugyanaz a terv, mint amit hét évvel ezelőtt: felújítanák a menthető épületrészt, és oda költöztetnék vissza az iskolát.

Az épület vagyonkezelője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság elkezdte az otthon felújítását 2016-ban, de arra jutottak, hogy az épület nem alkalmas gyermekvédelmi feladatok ellátására. A vagyonkezelési jog aztán 2022 nyarán a tankerülethez került. Hogy miért nem történt előrelépés 2016 és 2022 között, azt nem tudni.

A tankerület szerint mintegy 200 millió forintra lenne szükség, hogy az épület megfelelő legyen a sajátos nevelési igényű gyermekek számára. Mivel a pénz nem áll rendelkezésre, pályázniuk kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top