nlc.hu
Család

Pszichológus: ilyen az egészséges család

Ilyen az egészséges család a pszichológus szerint

Ahhoz, hogy felismerjük, ha egészségtelenül működik a saját családunk, először meg kell határoznunk, milyen az egészséges család.

Kaytee Gillis pszichoterapeuta a pácienseivel gyakran át szokta beszélni az egészséges családok néhány alapvető jellemzőjét. A szakember szerint azért van erre szükség, mert ha nem tudjuk, mi az egészséges, nehéz azonosítani, mi az egészségtelen működés a saját családunkban.

Ezek talán könnyen felismerhető jeleknek tűnnek, de valójában sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mitől lesz egészséges egy család. A szakember a következő hat jellemzőt írta le, ami alapján meghatározhatjuk az egészséges család fogalmát – és felismerhetjük, ha épp ellenkező irányba tartunk a családunkban.

1. Az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása

A család minden tagjának, így a gyereknek is van magánélete, amit mindenki más a családban tiszteletben tart – legalábbis ez lenne az ideális. Az egészséges családokban a szülők végzik a legtöbb érzelmi munkát a gyerekeikkel azzal, hogy empátiát, önkontrollt és megfelelő viselkedést mutatnak nekik a saját példájukkal, és a gyerekek érzelmeire adott reakciójukkal. A gyerekek szerepe a családban leginkább a tanulás és fejlődés.

2. Minden családtag egyéniség és lehet véleménye

Mindenkinek lehet véleménye. A család tagjainak tiszteletben kell tartania és lehetővé kell tennie, hogy ezeket a véleményeket kifejezzék, amíg azok tisztelettudóak, még akkor is, ha a végső döntést a felnőttek hozzák meg. Azokban a családokban, ahol kevés hely van az eltérő véleményeknek, gyakori, hogy a gyerekek olyan felnőttekké válnak, akik nem tudják, kik is ők valójában. Ha mindig megmondják mások, hogyan és mit kell gondolni, akkor nem fogod ismerni a saját gondolataidat és véleményedet.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

3. Következetes és az életkornak megfelelő elvárások

Egy családban vannak szabályok, és teljesen természetes, hogy minden háznak megvan a maga szabály – és elvárásrendszere, de a következetlen vagy nem az életkornak megfelelő szabályok csak káoszhoz és frusztrációhoz vezetnek. A gyerek felé nem fogalmazhatunk meg olyan elvárásokat, mint saját magunkkal vagy a család más felnőtt tagjaival szemben.

4. Szükségletek megfelelő kielégítése

A család minden tagja odafigyel a többiek egészségére és jólétére, életkornak megfelelő módon igyekeznek egymás szükségleteit figyelembe venni. A szülők biztosítják a gyerekek érzelmi gondozását, de közben nem zsigerelik ki magukat és nem tolnak egymásra túl sok feladatot.

5. A család minden tagja biztonságban érzi magát

Az egészséges családban a gyerekek biztonságban érzik magukat, tanulhatnak, fejlődhetnek és hibázhatnak is, amihez a szülők megértéssel viszonyulnak. A feltétel nélküli szeretet ezt is jelenti.

6. A hibák megbocsátása

A családtagok megértik, hogy mindannyian emberek vagyunk, akik tanulunk és fejlődünk. A konfliktusokat megfelelő és biztonságos módon kezelik, a felnőttek képesek kezelni a nézeteltéréseket és vitákat olyan módon, hogy az a megoldás felé mutasson. A megszégyenítés nincs a szülők eszköztárában, cserébe a gyerekek értik, hogy a helytelen viselkedés büntetést von maga után, de később már nem vágják a fejükhöz mindazt, amit elkövettek.

Persze tudjuk, hogy ez a lista egy ideális családot ír le egy álomvilágban, és bár a pszichológia szerint ezek a kritériumok határozzák meg az egészséges családot, a valóságban örülünk annak is, ha csak megközelítjük a saját életünkben, családunkban ezeket az elvárásokat. Mindenesetre irányelvnek érdemes megfontolni az egészséges család jellemzőit és szem előtt tartani a döntéseink során.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top