Család

Ilyen 4 gyermekes anyukaként programozni tanulni – anyák napi exkluzív interjú

Anyák napja alkalmából egy 4 gyermekes anyukával készítettünk interjút.

Debreczeni Réka informatikai előképzettség nélkül végezte el a Codecool programozóiskola full stack szoftverfejlesztő képzését, és épp a LEGO-nál tölti a gyakorlatát. Beszélgettünk vele arról, hogyan csinálta végig a képzést a gyerekek mellett, hogyan osztotta be az idejét, mi jelentette számára a legnagyobb kihívást. Interjúnkból azt is megtudhatod, hogy anyaként mi a legviccesebb élménye, és milyen jövőt képzel el a gyerekei számára.

Ilyen 4 gyermekes anyukaként programozni tanulni - anyák napi exkluzív interjú

Mesélj pár szót magadról! Mit lehet rólad tudni, hány gyermeked van? 

37 éves vagyok, fél éve fejeztem be a Codecool full stack szoftverfejlesztő képzését. Szabadidőmben szeretek kirándulni, sziklát mászni, és sokat olvasok. Furcsán hangozhat, de nagyon szeretem a rovarokat, órákig tudnék beszélni róluk. 

3 fiam és 1 lányom van, a férjem és én is nagy családban nevelkedtünk, így nem volt kérdés, hogy nekünk is több gyerekünk lesz. Botond 16, Boróka 13 éves, és van két iker fiunk, Bánk és Baltazár, akik 5 évesek.

Miért kezdtél el programozni tanulni? Hol dolgozol most, és mivel foglalkoztál a Codecool előtt?

Eredetileg kertészmérnök vagyok, növényorvos mesterdiplomával. Korábban rövid ideig egy borászatnál dolgoztam, aztán amikor az ikrek bölcsődébe mentek, kerteket gondoztam. Ezt nagyon szerettem, de úgy éreztem, nem bírnám életem végéig csinálni, és addig kell kitalálnom helyette valami jobbat, amíg még fiatal és rugalmas vagyok. A Codecool hirdetéseit látva, hogy a 0-ról is el lehet kezdeni náluk megtanulni programozni, gondoltam, hogy akkor én is meg fogom tudni tanulni, és így is lett.

Épp a codecoolos képzés utáni gyakornoki időszakomat töltöm a LEGO-nál. Cloud Engineerként dolgozom, belsős applikációk fejlesztésével foglalkozom. Nagyon jól érzem magam, több álmom is egyszerre vált valóra, jó helyen vagyok: mindig is imádtam legózni, a kisgyerekeimmel is szoktunk építeni, másrészt nagyon szeretem a skandináv kultúrát, az irodalmat, a filmeket és a gyönyörű tájat. És végre programozó vagyok, azt csinálhatom, amit szeretek, ráadásul úgy, ahogy az nekem kényelmes.

Az anyaság miatt fontos volt, hogy rugalmas munkám legyen. Nagyon jó a home-office lehetősége, és az, hogy lényegében én osztom be az időmet. Például nemrég otthon volt betegen az egyik gyerekem egy teljes hétig, és simán vele tudtam maradni, miközben otthonról dolgoztam, így nem kellett táppénzre mennem. 

Ilyen 4 gyermekes anyukaként programozni tanulni - anyák napi exkluzív interjú

Hogyan tudtad végigcsinálni 4 gyermek mellett ezt az intenzív képzést? Mi segített átlendülni a nehézségeken? 

20 éves, másodéves egyetemista voltam, amikor az első gyermekünk, Botond született. Aztán jött Boróka, és a mesterképzést már 2 gyerekkel csináltam végig. Így nem volt újdonság számomra, hogy gyerekek mellett tanuljak. Persze ettől függetlenül nem volt könnyű 4 gyerek mellett végigcsinálni a képzést, de már most úgy érzem, hogy nagyon megérte. Én valóban a 0-ról, informatikai előképzettség nélkül kezdtem el a full stack képzést.

Minden teljesen új volt, de nagyon élveztem az egészet. Utoljára kb. 20 éve játszottam számítógépes játékokkal, a Word-ön és az Excel-en kívül más programot nem használtam, és azokat is csak alapszinten. Jóformán semmilyen billentyűparancsot nem ismertem a Ctrl C-n, Ctrl V-n kívül, és nagyon lassan tudtam gépelni is.  Ezért, főleg az első 4 hónap nagyon intenzív volt számomra, nagyjából addigra szoktam meg a hajtást.

Eleinte folyton úgy éreztem, hogy le vagyok maradva, nehezen értettem meg egyes dolgokat, de küzdöttem. Sok segítségre volt szükségem az egyéni feladatokban, de a képzés felére utolértem a többieket. Nagyon sokat kérdeztem, rengeteg segítséget és támogatást kaptam a csoporttársaimtól és a mentoroktól is. A nehéz helyzeteken az segített átlendülni, hogy tudtam, egyszer meg fogom érteni, egyszer elvégzem a sulit, és programozó leszek valami tuti helyen, ahol otthonról dolgozhatok, és akár egész nap mackónadrágban lehetek. Sikerült.

Neked mit jelent az anyaság, anyának lenni?

Számomra az anyaság az életem értelme. Az a fajta szeretet, amit a gyerekeimnek adok, és amit tőlük kapok, semmi máshoz nem fogható. Mi is négyen vagyunk testvérek, és én már tinédzser koromban is sok gyereket akartam. Nem érdekelt semmi más, sem karrier, sem utazás, sem önmegvalósítás, csak az anyaság. Ezért is fordítottam meg a dolgot: előbb gyerekek, aztán majd jöhet a többi, és meglátjuk, mi lesz. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen sok szép gyerekem van.

Mi a legviccesebb élmény, amit anyaként éltél át? 

Két gyerek után eltelt pár év, mire újból úgy éreztem, hogy jöhet még egy utolsó gyerek, és akkor a három már elég is lesz. Egy kislányt szerettem volna még, aztán lett két tök egyforma fiam. Mindig is szerettem az abszurd humort, ezért is vagyok Gogol- és Monty Python-rajongó. Ez az élettől kapott ikres vicc is ilyen számomra.

Mit üzensz a többi édesanyának, aki szeretne karriert építeni vagy éppen váltani a család mellett?

Nekik azt tanácsolom, hogy bízzanak magukban és merjenek segítséget kérni. Ne várjanak, hanem vágjanak bele, és hajrá!

Ilyen 4 gyermekes anyukaként programozni tanulni - anyák napi exkluzív interjú

Szerinted milyen képességekre van szükség a programozáshoz? Bárki érvényesülni tud ebben a szakmában?

Némi logikai érzék nem árt, és az is hasznos, ha az ember szereti részekre bontani a problémákat, és aprólékos dolgokkal molyolni. Én például nagyon szeretek főzni, ami valahol hasonlít a programozáshoz: a fűszereket variálhatjuk, de a lényeg, hogy ismerjük az alapanyagokat, tudjuk a helyes sorrendet, végül így kapjuk a legfinomabb ételt. És fontos, hogy miközben készítjük, élvezzük a folyamatot! Az, hogy ki tud érvényesülni, nemtől és gyermekek számától független. Nekem előnyömre vált, hogy az átlag codecoolos diákoknál kicsivel idősebb vagyok, mert sokkal több a kommunikációs és úgy általában az emberekkel kapcsolatos tapasztalatom is. 

Milyen jövőt képzelsz el a gyermekeidnek? Mivel tudod őket leginkább felkészíteni rá?

Felkészíteni a gyerekeket a jó példákkal tudjuk. Úgy, hogy nemcsak mondjuk nekik, hogy milyenek legyenek, hanem mutatjuk is. Számomra a legfontosabb érték az őszinteség, igyekszem megtanítani nekik, hogy másokkal és önmagukkal is merjenek őszinték lenni.

Réka története is bizonyíték arra, hogy kellő motivációval és elszántsággal előképzettség nélkül is meg lehet tanulni programozni. Reméljük, téged is inspirálnak a szavai, ha elolvasnád a teljes interjút, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top