nlc.hu
Család

Amikor a gyerek rajtakapja a szüleit szex közben

Mit teszel, ha a gyerek rajtakap szex közben?

Mi van, ha a gyerek rajtakapja a szüleit szex közben? Van erre a helyzetre valamilyen haditerved?

Sikerült ágyba parancsolni a gyerekeket, kikapcsolni a Netflixet, és elég sokáig ébren maradni ahhoz, hogy végre együtt tudjatok lenni a pároddal. Ám szex közben nyikorogva nyílik az ajtó, és meghallod a rettegett „Anyu?” kérdést. Mit teszel?

A jó hír az, hogy teljesen normális, ha rendszeresen szexelsz a pároddal, és az is eléggé benne van a pakliban, hogy rajtakapnak a gyerekek, hiszen egy fedél alatt éltek. Persze ettől még nem lesz túl kellemes élmény, amikor megtörténik, de nem kell pánikba esni tőle. A Scary Mommy olvasói megosztották a saját válaszaikat, módszereiket, hogy kevésbé legyen kínos ez a szituáció.

Reagálj humorral!

Amikor Kate tinédzsere panaszkodott, hogy „hangokat hall”, ha Kate és a párja szexeltek, az anya szinte tökéletes választ adott: „Azt mondtam neki, hogy szerencsésnek mondhatja magát, hogy a szülei még mindig ezt akarják csinálni egymással. (Valójában nem tartotta magát szerencsésnek).”

Kate számára a szex mindig is nyílt téma volt a családban, úgyhogy ez az eset sem hozta zavarba. „Az új taktikám az, hogy akkor szexelek, amikor a gyerekek lelépnek otthonról. Ettől a párommal mindketten sokkal oldotabbak leszünk. Az éjszaka amúgy is buta időpont a szexhez… nappal, amikor a gyerekek garantáltan nincsenek otthon, az a legszexibb időszak.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Használd felvilágosításra!

Pamet és párját a nyolc és 11 éves lányaik látták meg véletlenül szex közben. A gyerekek gyorsan közölték is, hogy ez mennyire undorító és kínos. Az anya válasza ez volt: „Ez nem undorító, hanem normális, és egy nap, amikor nagyobbak lesztek, ti is hasonlót fogtok csinálni.” De az anya azt is hozzátette, hogy bocsánatot kért a lányaitól, amiért olyasmit hallottak, aminek magánügynek kellett volna lennie, és finoman emlékeztette őket, hogy ne maradjanak fent olyan sokáig a felnőttek idejében. Pam tanácsa a hasonló helyzetben lévő szülőknek: „Tekintsetek rá úgy, mint egy tanulságos pillanatra – mondta Pam. – Kérdezd meg magadtól: Milyen életkorának megfelelő leckét taníthatok a gyerekemnek a szexualitásról ebben a pillanatban?”

Legyen ez egy folyamatos párbeszéd része

Dr. Emily Kline klinikai szakpszichológus, a How to Have Real Conversations with Your (Almost Grown) Kids című könyv szerzője azonban nem egészen ért egyet Pammel: „Nem javasolnám, hogy azt a pillanatot, amikor a gyerekek véletlenül meglátnak valamit otthon, arra használjuk fel, hogy a szexről tanítsuk őket. A szexről tanulni anélkül is elég kínos, hogy azonnal el kellene képzelni, ahogy a szüleid csinálják.”

Dr. Kline azt tanácsolja a szülőknek, hogy a legjobb módja az ilyen helyzetek kezelésének, ha gondoskodnak arról, hogy a szex egy nyílt beszédtéma legyen a családban. „Tartsanak a könyvespolcon az emberi testet, pubertást és szexet leíró könyveket, hogy a gyerekek már fiatal koruktól kezdve tudják a saját szintjükön, hogy mi a szexualitás” – mondja Kline. Azt javasolja, hogy olyan könyveket válasszunk, amelyek tükrözik azokat az információkat és értékeket, amelyeket meg akarunk osztani a gyerekekkel, és ezeket a könyveket tegyük az esti mesék részévé. „Tegyük elérhetővé a gyerek számára ezeket a könyveket, és olvassuk akár esti meseként a népmesékkel és a dinoszauruszokról szóló könyvekkel vegyesen – javasolja Kline. – Ez csökkenti a nagy »szexről szóló« beszélgetés tétjét és a kínos helyzetek lehetőségét.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top