nlc.hu
Család

Transznemű gyerekek

Mit tegyél, ha a gyerek bejelenti, hogy transznemű?

Mit lehet reagálni szülőként, ha a gyerek bejelenti, hogy transznemű?

Amikor egy gyerek odaáll a szülei elé és azt mondja, hogy a valódi, belső neme nem egyezik a külső anatómiájával és/vagy azzal, ahogyan születésekor megjelölték, akkor biztosak lehetünk abban, hogy magában már ezerszer átrágta a kérdést és nem a levegőbe beszél.

Fontos, hogy szülőként jól reagáljunk a gyerekre, mert a transznemű személyek, ha nem kapják meg a lehetőséget, hogy olyan neműként éljenek, amilyenek valójában, hosszú távon szorongástól és depressziótól szenvedhetnek – a transzneműek 30 százaléka kísérelt már meg öngyilkosságot életének egy bizonyos pontján.

Egy család útja

Jo Ivester egy 30 éves transznemű férfi édesanyja, a Once A Girl, Always A Boy (Egyszer lány, mindig fiú) című könyvében ad tanácsokat a hasonló cipőben járó szülőknek. A könyvben Ivester őszintén ír arról, mit tett volna másképp, ha már a fia kiskorában is tudta volna, amit most tud egy transznemű gyerek neveléséről és támogatásáról.

„Nincs egyetlen helyes módja a transzneműségnek – írja Ivester. – Vannak, akik már kisgyermekkorukban tudják, hogy a nemük más, mint amilyennek mondták őket. Mások csak sokkal később jönnek rá, vagy tagadásban élnek. Vannak, akik határozottan úgy érzik, hogy egy bizonyos nemhez tartoznak, míg mások úgy látják, hogy nem tartoznak egyik nemhez sem. Lehet, hogy nyíltan vállalják, vagy nem vállalják, hogy transzneműek. És az is lehet, hogy harcos aktivisták lesznek.”

Az anya azt javasolja, hogy csak forduljunk nyitott elmével és szívvel a gyerek felé. Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan támogassuk a gyerekünket, meg kell hallgatni őt előítéletek nélkül. Szülőként az a feladatunk, hogy segítsük a gyerekünket az útján, és nem pedig az, hogy a reakcióinkkal még rálapátoljunk a szorongására.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Használd azt a nevet és névmást, amit a gyerek kér!

A transznemű személy sok időt és energiát fordított az új név és névmás kiválasztására. Lehet, hogy furcsa vagy akár frusztráló lehet az új név használata, hiszen születése óta egy néven hívtad a gyereket, de idővel könnyebb lesz, igazából csak megszokás kérdése.

Képezd magad!

Nézz videókat, olvass könyveket, kutass fel a témában cikkeket az interneten! Naponta újabb információk jelennek meg a transzneműségről, ami óriási segítség a szülőknek.

Fogadd el a saját érzéseidet!

Nem baj, ha úgy érzed, veszteség ért. Lehet, hogy dühös és frusztrált vagy. Talán elgondolkodsz azon, hogy miért pont a te gyerekeddel történik ez? Mindenki a saját módján reagál a változásra, teljesen valid, amit érzel, de közben mindenképp támogasd a gyerekedet.

Legyél az LMBTQ közösség szövetségese!

Tudd, hogy nem vagy egyedül, a transzgender gyerekkel együtt kapsz egy óriási, támogató, segítő közösséget is. Keress LMBTQ-barát szervezeteket az interneten, menj el találkozókra, programokra, ahol a találkozhatsz hasonló családokkal, emberekkel, akiken keresztül sokkal jobban tudsz kapcsolódni a saját gyerekedhez is.

Fejezd ki határozottan a szeretetedet

A transznemű gyerekek az iskolákban a legtöbbet zaklatott gyerekek közé tartoznak. A transznemű felnőttek gyakran válnak gyűlölet és erőszak célpontjává. Ez egy nehéz út, a szeretet és a támogatás kifejezése sokat segíthet a gyereknek, hogy kicsit könnyebben élje meg a valódi önmagát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top