nlc.hu
Család

A magyarok közel fele kevesebbet keres, mint amennyiből meg tud élni

Szűkös megélhetésre sem elég már a magyarok közel felének fizetése

Kiderült, mennyi pénzre lenne szükség a szűkös megélhetéshez.

Nő a szegénység itthon: gondot okoz egy 100 ezer forintos váratlan kiadás a magyar lakosság többségének. Tízből hat ember nem tudna minden második napon húst vagy halat enni. 

A magyaroknak havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös,

csak a létszükségleteket fedező megélhetéshez, ami 30 ezer forinttal több, mint tavasszal – összegzi az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung szegénységi trendeket vizsgáló júniusi közvélemény-kutatása.

Bankkártyával fizet egy férfi a boltban

Nagyot drágul a bankolás tavasszal (Fotó: Pexels)

A magyarok 41 százaléka kevesebbet visz haza havi nettó 250 ezer forintnál, tízből négyen nem rendelkeznek a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott minimális jövedelemmel. Egy magyar embernek jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös, csak a létszükségleteket fedező megélhetéshez,

ami 30 ezer forinttal több, mint tavasszal

– írja a RTL.

Az átlagos életvitelhez a válaszadóknak fejenként havi nettó 350 ezer forintra, a gondtalan megélhetéshez pedig már havi nettó félmillió forintra lenne szükség. A kutatás szerint a magyar háztartások 70 százaléka egyébként arra számít, hogy változatlan marad a havi bevétele,15 százalék viszont csökkenésre számít a következő három hónapban, illetve csak minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy háztartása bevételei növekedni fognak a következő negyedévben.

A kutatás szerint:

·         Tízből jóformán hat magyar (57 százalék) nem tudja megteremteni az átlagosnak tekintett életszínvonalhoz szükséges anyagi feltételeket.

·         A magyar háztartások 62 százaléka csak kisebb-nagyobb nehézség árán képes fedezni a hétköznapok költségeit.

·         Tízből hat válaszadónak elmondása szerint lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy minden második napon húst vagy halat egyen, viszont 35 százalékuk ennek ellenkezőjéről számol be.

·         Minél idősebb valaki, annál kevésbé gondolja úgy, hogy legalább minden második napon húst vagy halat tehet az asztalra.

A megkérdezettek 40 százalékának

problémát okozna egy 100 ezer forintos, be nem tervezett kiadás,

de valahogyan meg tudná oldani saját erőből. Tízből mintegy hárman viszont úgy látják, ekkora kiadással hirtelen nem tudnának megbirkózni, és hasonló arányban vannak azok, akik gond nélkül ki tudnának fizetni 100 ezer forintot.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top