nlc.hu
Család

Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát

Elfelejtették megenni a parlagi sasok és tévedésből felneveltek egy egerészölyv-fiókát

Tápláléknak szánták, végül befogadták.

Különös fészekre bukkantak az Országos Madártani Egyesület munkatársai a szokásos, drónos fészekellenőrzés közben a Körös-Maros Nemzeti Park területén, Dévaványa határában még májusban: egy egerészölyv-fióka is nevelkedett egy parlagisas-fészekben – számolt be az RTL Híradó. A parlagisas-szülők valószínűleg eleségként vitték az egerészölyv-fiókát a fészkükbe, de a fiókáik valamiért nem ették meg, vagy éppenséggel elfelejtették megenni, így végül sajátjukként nevelték fel őt a sasszülők.

„A szokásos fészekellenőrzés közben arra lettek figyelmesek, hogy három parlagisas-fióka mellett egy egerészölyv-fióka is nevelkedik, mint egy negyedik testvérként ebben a fészekben” – mesélte Tokody Béla, az Országos Madártani Egyesület titkára. Elmondása szerint az elmúlt 30 évben csupán 6 ilyen esettel találkoztak. „Ez egy nagyon-nagyon ritka eseményláncolatnak a végeredménye, hiszen ez a szerencsétlen kis egerészölyv-fióka prédaként került a fészekbe, tehát azért zsákmányolta az öreg parlagi sas, hogy beadja a fiókáknak táplálékként” – jegyezte meg.

sasfészek,

A kis egerészölyv-fióka a parlagi sasok fészkében – Forrás: RTL Híradó – videó / via: Országos Madártani Egyesület

A kismadarat azonban nem ették meg az egyébként egerekkel és pockokkal táplálkozó fiókák. Így amikor az megéhezett, szintén kérte a táplálékot, a sasszülők pedig őt is etetni kezdték. 

Júniusra szépen fel is cseperedtek, mára pedig már az összes fióka kirepült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top