nlc.hu
Család

Idős testvérpár találkozása

Egy idős testvérpár három év után találkozott újra, hogy elbúcsúzhassanak egymástól – videó

Egy tüneményes videót milliók lájkolták a TikTokon, amiben egy idős testvérpár három év után utoljára találkozott. Megható módon búcsúztak egymástól.

A két testvér – 89 és 94 évesek -, több mint három éve nem látták egymást, nemrég személyesen búcsúztak el egymástól egy videóban, amit az egyik nő unokája vett fel, és tett ki a TikTok-ra:

 

Ha ezen a Földön nem is látjuk már egymást, a mennyben találkozunk

 – hallható a videón az egyik nővér, a 89 éves Shirley.

„Arra mérget vehetsz” – válaszolja könnyek között a 94 éves nővére, Barbara.

Barbara unokája, Stephanie Shively szerint a Nevadában élő Shirley nem látta a New Hampshire-ben élő testvérét a koronavírus-járvány 2020-as kezdete óta.

Shively a Good Morning Americának azt is elmondta, hogy nagymamája szeptember 4-én töltötte be 94. életévét, és az volt az egyetlen kívánsága, hogy átutazhasson az országon, hogy meglátogathassa nővérét, az egyetlen élő testvérét.

Folyton azt mondogatta: “Ha megérem a következő születésnapomat, még egyszer utoljára szeretném meglátogatni a nővéremet” – mesélte.

idős testvérpár

A testvérpár egy régi fotón. Fotó: TikTok

Shively megjegyezte, hogy egyik testvérnek sincs komolyabb egészségügyi problémája, de mivel hosszú repülőútra van szükség ahhoz, hogy meglátogassák egymást, számítanak arra, hogy ez lesz az utolsó út, amit bármelyikük megtehet még.

Shively és Barbara a hónap elején Nevadába repült egy hatnapos útra. Az indulás előtti este, az unoka látta Barbarát és Shirley-t beszélgetni egymással, és elővette a telefonját, hogy felvegye a beszélgetést saját lányai számára.

Tudtam, hogy érzelmes lesz, mert folyton arról beszéltek, hogy ez lesz az utolsó látogatásuk” – mondta Shively. „Csak álltam a hátuk mögött, és reméltem, hogy hallani fogom őket.” – mondta a lány, bár azon azért lehet vitatkozni, mennyire etikus felvenni valakinek a bizalmas beszélgetését, ráadásul a tudta nélkül, aztán kitenni a netre… Bár állítólag tényleg a lányainak rögzítette a hallottakat, akik már idősebbek. Azt szerette volna, hogy lássák, lehet, hogy 27 évesen fiatalnak érzi magát az ember, de a testvériség egészen kitart a halálunkig.

A testvéri viszony tényleg más?

Az amerikaiak több mint 80 százaléka legalább egy testvér mellett nő fel, és a kutatások szerint ezek a kapcsolatok a felnőttkorban is hasznosak lehetnek. Egy 2019-es tanulmány, amely a 60-as éveik közepén járó emberekre összpontosított, például megállapította, hogy a felnőtt testvérek közötti kapcsolat, jó védelmet jelenthet a magány ellen, és segíthet a mentális jólét fenntartásában.

Bár nincs sok kutatás arról, hogy a legtöbb felnőtt mennyire jön ki jól a testvéreivel, a 2015-ben megjelent “Felnőtt testvérkapcsolatok” című könyv adatai szerint, amelynek társszerzője Geoffrey Greif, a Marylandi Egyetem Szociális Munka Iskolájának professzora, ad némi támpontot. A 262 felnőttel készített kvalitatív interjúk során 64 százalékuk mondta azt, hogy legalább egy testvérükkel “jó barátnak” tartja magát, 45 százalékuk pedig azt, hogy legalább egy testvérüket a legjobb barátaik között tartja számon.

70 százalék mondta, hogy életük során voltak hullámvölgyek a testvéreikkel, mondta Dr. Greif egy interjúban, és 8 százalék mondta, hogy soha nem álltak közel egymáshoz.

„A testvérkapcsolatok, mint minden családi kapcsolat, rendelkeznek bizonyos fokú ambivalenciával és kétértelműséggel” – mondta Dr. Greif – ez talán nyilvánvaló kijelentés, de szerinte fontos, hogy a testvérek szem előtt tartsák, hogy ne állítsanak fel “lehetetlen mércét” arra vonatkozóan, hogy mit jelent egy szilárd kapcsolat.

Ő és más terapeuták, akik a családi kapcsolatokra összpontosítanak, úgy vélik, hogy lehetséges a felnőttkori testvéri kapcsolat megerősítése, még akkor is, ha nincs olyan intenzív kötelék (vagy még csak nem is törekszünk rá), mint amilyen Findlay és Rowe asszonyé. 

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top