nlc.hu
Család

Így módosulnak a lombikkezelés szabályai

Ilyen módon módosítaná a lombikkezeléseket a kormány

Közzétették a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezetét.

A tervezetet most bocsátották társadalmi vitára, a szakmának már korábban bemutatták. Az eddig is tudható volt, hogy eltörlik az egy-egy meddőségi kezelés közti 3 hónapos várakozási időt. Az sem volt titok, hogy a klinikák fix díjat kapnak majd a kezelések révén születő gyermekek után. A szerdán publikált módosítások azonban nemcsak a kezelések feltételein változtatnak, de kijelölik azokat a járóbeteg-szakellátókat is, amik ezentúl alapszintű reprodukciós központként végezhetnek vizsgálatokat, és kisebb beavatkozásokat – írja a hvg.hu.

Kis híján belehalt a műhibába az amerikai orvos.

Fotó: Unsplash

Ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig igényelhető.

Ha a párnak már vannak fagyasztott embriói, akkor azokat is ingyen beültetik, ha közben a nő elmúlt 45, és az orvos szerint nincs akadálya az embrió beültetésének. A rendelet kimondja, hogy továbbra is öt beavatkozás lesz majd tb-támogatott, ha pedig ezekből legalább egy gyermek születik, akkor további négyet lehet igénybe venni a tb terhére. Új stimulációt – néhány kivételtől eltekintve – a jövőben csak akkor lehet majd kezdeni, ha a párok már minden fagyasztott embriót felhasználtak.

Néhány kivételes esettől eltekintve 36 éves kor alatt,

az első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a méhbe, 36 felett pedig csak kettőt. Ennek oka az ikerterhességek számának csökkentése. A legtöbb vitát kiváltó részlethez, a fizetett petesejt donáció kérdéséhez a szabályozás nem mert hozzányúlni. Ez az eljárás itthon nem engedélyezett. Ingyen egyenes ági nőrokonnak vagy anonim módon lehet itthon petesejtet adományozni, de ez csak elvétve fordul elő, mivel az ehhez szükséges kezelés fizikailag és lelkileg is megterhelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top