nlc.hu
Család

Vatikán: Megkeresztelkedhetnek a melegek és a transzneműek

Ferenc pápa szélesebbre tárta az egyház kapuit a melegek és transzneműek előtt

A Vatikán kimondta: mostantól már a melegek és transzneműek is megkeresztelkedhetnek.

A vatikáni Hittani Kongregáció legújabb dokumentumán a mostanában betegeskedő Ferenc pápa aláírása is ott szerepel. A dokumentum egyértelművé teszi, hogy a melegek és transzneműek is megkeresztelkedhetnek, megkeresztelhetik a gyerekeiket, sőt maguk is lehetnek keresztszülők vagy esküvői tanúk – írja a hvg.

A pápa idén nyáron már egy interjú során jelét adta annak, hogy a katolikus egyház nyitna az LMBTQ+ közösség felé:

Amikor először látogatott meg egy transzszexuális csoport a Vatikánban, sírva távoztak, azt Amikor először látogatott meg egy transzszexuális csoAmikor először látogatott meg egy transzszexuális csoport a Vatikánban, sírva távoztak, azt mondták, segítő kezet, csókot adtam nekik… mintha valami különlegeset tettem volna velük. De hát ők Isten lányai!

– mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa

Ferenc pápa Budapesten (fotó: Profimédia)

Nemrégiben José Negri brazil püspök levélben fordult az Egyház Hittani Dikasztériumához, amelyben hat kérdést tett fel az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek keresztségben és házasságban való részvételével kapcsolatban. A levélre született válaszban a Vatikán egyértelműsíti, hogy a melegek és transzneműek – beleértve a nemváltáson és hormonális kezelésen átesetteket is – ugyanolyan feltételekkel részesülhetnek a keresztségben, mint bárki más. Ugyanakkor mellékesen azt is hozzáteszik, hogy ez addig érvényes, „amíg nem áll fenn olyan helyzet, amely közbotrányt okozhat vagy zavarba ejtheti a híveket”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top