Család

A netes csalók az érzelmekkel manipulálnak

Ha hagyjuk magunkat megtéveszteni pszichológiai trükkökkel, pénzügyi visszaélések áldozatává válhatunk. Mire érdemes figyelni?

A netes csalók az érzelmekkel manipulálnak

A kiberbűnözők nagyon kreatívan, a megtévesztés, félelemkeltés, siettetés vagy a különleges, kihagyhatatlan lehetőség érzetét keltve igyekeznek megfosztani minket a pénzünktől. A céljuk, hogy banki adatainkat – mobil- vagy internetbanki belépési kód, jelszó, bankkártyához tartozó adatok – megszerezzék, vagy valamilyen módon pénzt csaljanak ki tőlünk. Különösen igaz ez a Black Friday és a Cyber Monday időszakára, amikor a szokásosnál is több visszaélés történik online, de az év fennmaradó részében is fokozott figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére.

5 tipp, hogy ne váljunk áldozattá

Ha észben tartjuk az UniCredit szakértőinek alábbi figyelmeztetéseit, akkor már sokat tettünk adataink védelméért.

1. Elektronikus banki ügyintézéshez mindig használjuk a pénzintézetünk által üzemeltetett biztonságos mobilapplikációt vagy webfelületet!

2. Az applikációk védelme érdekében állítsunk be képernyőzárat vagy biometrikus azonosítást!.

3. Személyes vagy banki adatot – így a bankkártyaadatokat/internetbanki azonosítót/jelszót/aktiváló kódot – telefonon se osszunk meg!. Ezekre nincsen szükség az azonosításhoz, az igazi ügyintézők sem kérik el őket.

4. Ne nyissunk meg meggondolatlanul gyanús linkeket, e-maileket, csatolmányokat, sms-eket!

5. A csomagküldő szolgáltatások oldalának cí­mét saját magunk írjuk be a böngészőbe! Ezek a szolgáltatók nem kérik ügyfeleik érzékeny banki adatait, ezért ne adjuk ki azokat erre való hivatkozásra.

A netes csalók az érzelmekkel manipulálnak

Az európai uniós pénzforgalmi irányelvnek megfelelően az UniCredit Bank is rendelkezik Internetes Biztonsági Szolgáltatással, emellett pedig minden lehetséges csatornán tájékoztatják ügyfeleiket a legfrissebb csalási módszerekről, trükkökről, hogy minél kevesebben váljanak a kiberbűncselekmények áldozatává. A bank oldalán rengeteg hasznos tanácsot és részletes tájékoztatót olvashatunk, amelyek segítségével mi is felkészültebbek lehetünk. Vásároljunk okosan – és körültekintően!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top