nlc.hu
Család

A kamaszok agyának működése

16 éves öngyilkos fiú: a kamaszok agya hiperérzékenyen reagál a zaklatásra

Múlt héten öngyilkos lett egy 16 éves fiú, iskolai bullying lehetett az, ami miatt önmaga ellen fordult. A miértek megválaszolásához fontos megérteni, hogyan működik a kamaszok agya.

A 16 éves szabolcsi fiú valószínűleg az iskolai fizikai és verbális bántalmazások miatt vetett véget az életének – írja a 24.hu. A bullying minden korosztályban rendkívül káros, de a kamaszok agya kifejezetten hiperérzékeny a kortársak zaklatására – ezt nem mi, hanem a neurológusok állítják.

A kamaszok érzékenyebbek a bullyingra

„Miért olyan káros a zaklatás a kamaszok agyára? Mielőtt ezt a kérdést megvizsgálnánk, meg kell értenünk, hogy milyen változások mennek végbe az agyban ebben a korban, és miért teszik a fiatalokat különösen fogékonnyá a zaklatásra” – írja Jennifer Fraser, Ph.D. pszichológus, a The Bullied Brain: Heal Your Scars and Restore Your Health című könyv szerzője.

A serdülőkorra szakosodott pszichológusok és neurológusok az agyfejlődés alapján úgy határozzák meg a hiperérzékeny korszakot, hogy 13 éves kor körül kezdődik és 25 éves kor körül fejeződik be, ugyanis az agy csak 24-25 évesen válik teljesen éretté (egyes esetekben még ennél is idősebb korban). Bár a huszonévesek felnőttnek tűnhetnek, az agyi érés szempontjából ez nem így van. A szakértők úgy írják le a serdülőkori agyat, mintha egy versenyautó gázpedálja mellé csak egy kerékpár fékje lenne beépítve. Ez a kombináció okozza a hiperérzékenységet a serdülőknél.

Egy tanulmány szerint az emberek háromszor nagyobb valószínűséggel vetnek véget az életüknek az agy fejlődésének ebben a szakaszában, mint gyermekkorban vagy felnőttkorban.

A gázpedál az agy limbikus régiójához kapcsolódik, amely az érzelmek szabályozásában vesz részt. A fék a prefrontális kéreghez kapcsolódik, az agynak ahhoz a területéhez, amelynek a döntéshozatalban, az érvelésben, az előnyök és hátrányok mérlegelésében és a jövőbeli következmények átgondolásában van szerepe. A prefrontális kéreg, vagyis az „agy vezérigazgatója” az, amelyik utoljára érik. Frances Jensen neurológus (és tizenéves fiúk édesanyja) szerint a felnőtteknek kell a serdülők prefrontális kéregének a feladatait átvenni, mert az övék még nem áll készen az élet nagy döntéseire.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Fizikai változás az agyban

Az olyan magatartás, amely megalázza, kigúnyolja, izolálja, lealacsonyítja a kamaszt és veszélyezteti a kortárs kapcsolatait, különösen káros az agy fejlődésének ebben a szakaszában: a tanulmányok bizonyítékot találtak arra, hogy a kamaszok agyában fizikai változásokat okoz a bántalmazás. Nemcsak a kortársak zaklatása, hanem az így viselkedő felnőttek is (például a kamasz külsején gúnyolódó szülők), akik talán azt hiszik, hogy a beszólások a gyerek önszabályozásához vagy az engedelmességéhez vezetnek, ám sokkal többet ártanak, mint használnak a gyereknek.

Ha tájékozottak vagyunk a kamaszok intenzív agyfejlődésével kapcsolatban, akkor jobban tudunk a gyerekkel együttműködni.

Szülőknek, tanároknak, edzőknek… mindenkinek, aki kamaszokkal és fiatal felnőttekkel foglalkozik, tudnia kell, hogy az érzelmi hullámvasútnak fizikai okai vannak, ezért nagyobb empátiával kell kezelni ezeket a helyzeteket. Az is fontos lenne, hogy a kamaszok tudjanak a saját agyfejlődésükről, hogy jobban megértsék, miért éreznek és cselekszenek úgy, ahogy, és megtanulják, hogy a zaklatás minden formája nemcsak a célpontok agyát károsítja, hanem a zaklatókét is.

A szociális-érzelmi kapcsolatokat fenyegető vagy károsító magatartásformákkal folyamatosan foglalkozni kell, mivel azok rendkívül károsak. Persze a zaklatás minden formájának megállítása fontos, de ugyanannyi vagy még több energiát kell fordítani a kortárs kapcsolatokra, egymás tiszteletére és a csoporthoz való tartozással kapcsolatos egészséges döntésekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top