nlc.hu
Család

Veszélyben a fentanilfüggő anyák babái: ilyen genetikai rendellenességekkel születhetnek

Születési rendellenességgel jött világra több fentanilfüggő nő babája – új szindrómától tartanak

A fentanil-fogyasztás az utóbbi években nagyon berobbant az Egyesült Államokban. A kutatók most attól tartanak, hogy azok a magzatok, akiknek az édesanyja a terhesség során fentanilt fogyasztott, nagyobb eséllyel születik valamilyen fizikai születési rendellenességgel.

Már 10-12 csecsemőnél figyeltek fel az orvosok olyan rendellenességekre, ami az anyjuk fentanil-fogyasztásával állhat összefüggésben. Jellegzetes volt köztük a nyitott szájpad és a rendkívül kisméretű fej. Közös genetikai ok nem volt, viszont mindegyiküket olyan anya hozta világra, aki a terhessége alatt utcai drogokat – különösen fentanilt – fogyasztott.

A Genetics in Medicine Open folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Elizabeth Cherot, a March of Dimes elnöke kijelentette, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egy új szindrómát fedeztek fel. A csecsemők közti összefüggéseket 2022 nyarán vették észre, azóta keresik és követik figyelemmel az ilyen eseteket – írja az NBC News.

Azon gondolkodtam, hogy ez a páciens annyira emlékeztet engem egy olyan páciensre, akit korábban láttam, majd más páciensekre, akiket láttam. Akkor jöttünk rá, hogy valami igazán nagyra bukkantunk

– emlékszik vissza a kezdeti időszakra dr. Erin Wadman.

Fentanilos babák

Babák, akiknek az édesanyja a terhesség alatt fentanilt fogyasztott (Forrás: NBC News riport)

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy a fentanil a koleszterin anyagcseréjében okozhat súlyos zavarokat a terhesség alatt, és ez vezet aztán a rendellenességek kialakulásához. Egyelőre azonban még nincs nyilvánvaló bizonyíték a fentanil-összefüggésekre. Elképzelhető, hogy más utcai drogok – az érintett nők általában más drogokat is szedtek –, netán a fentanilkészletben megjelent szennyezőanyagok okozták a rendellenességeket. Az elmélet igazolásához tehát még további tanulmányokra lesz szükség.

Szintúgy óvatosságra intő jel, hogy míg az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a fentanil használata, a születési rendellenességek száma mégsem emelkedett. Az Egyesült Államokban a csecsemők 3%-a születik rendellenességekkel, és az orvosok csak nagyon-nagyon ritkán találkoznak a fent említett fizikai rendellenességekkel.

Dr. Brian Smith gyermekgyógyász professzor még nem látott ilyen specifikus szindrómát, de azt már tapasztalta, hogy a magzati korban fentanilnak kitett babák kisebbek a kelleténél, és a születésük után sokáig nagyon ingerlékenyek, nem esznek és nem alszanak jól.

A lap felhívja a figyelmet, hogy egyelőre talán érdemes jobban aggódni a fentanilfüggő anyákért, mint a babáikért, mivel sajnos nem sok segítséget kapnak, így nagy számban halnak meg túladagolás miatt, ezért rengeteg drogfüggő nő gyermeke kerül állami gondozásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top