Egy tanulmány szerint így tudod kiszűrni, ha rossz emberrel randizol

Sz.Cs. | 2023. December 13.
Nehéz lehet kiszűrni azokat az emberek egy randi során, akikkel később akár egy bántalmazó kapcsolatba is kerülhetünk, azonban most egy új tanulmány szerint összeszedte azok a főbb szempontokat, amik segíthetnek felismerni a korai red flageket.

A randizás vélhetően mindig is egy nehéz és hosszadalmas folyamat volt, pláne egy olyan korban, ahol a nőknek még ennél is jobban meg kellett felelniük a társadalmi elvárásoknak. A 21. században ez talán minden eddiginél nehezebbé vált a rengeteg impulzusnak köszönhetően. Nap mint nap szinte megszámlálhatatlan információözön zúdul ránk, ami a randizás területén sincsen másképp. Gondoljunk csak az olyan társkereső applikációkra, mint a Tinder vagy a Bumble, amely forradalmasította, ugyanakkor szét is verte a társkeresést.

Igyekszik az ember, ugyanakkor teljesen soha sem lehet úgy kiszűrni a partnereket, hogy megkíméljük magunkat a csalódástól vagy egy toxikus kapcsolatból. Ennek ellenére vannak bizonyos árulkodó jelek – red flagek – egy kapcsolatban, amikre érdemes figyelni. Éppen ezért a Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy vajon vannak-e olyan mutatók, amelyek észlelésével megelőzhető egy kapcsolatban bekövetkező fizikai, szexuális vagy pszichológiai erőszak. 

Ez a legelső olyan tanulmány, amely azonosítja azokat a viselkedésmódokat, amelyek előrevetítik a visszaélést, azonban önmagukban még nem bántalmazóak

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Nicolyn Charlot a Social Psychological and Personality Science folyóiratában. 

Elmondása alapján sajnos az erőszak nem jelenik meg túl korán, hiszen az első randikon még senki sem fedi fel a valódi énjét, ráadásul mire a kezdeti jelek észlelhetőek lesznek, addigra az ember már belekerül egy kapcsolatba. 

„Nehéz lehet a kilépés. Az ötletem ezzel a tanulmánnyal az volt, hogy ha az emberek képesek lennének észrevenni ezeket a red flageket, vagyis figyelmeztető jelzéseket, még mielőtt belevágnának egy kapcsolatba, akkor talán óvatosabbak lennének és újraértékelnék a dolgokat.”

Ezek lehetnek az intő jelek egy kapcsolatban (Fotó: Pexels)

A szerzők a 355 résztvevővel rendelkező kutatás során 16 olyan figyelmeztetésre szűkítették a listát, amely akár a hat hónapon belül bekövetkező erőszakos viselkedés jeleire utalhat. Sok közülük az arroganciához, a kontrollmániához, illetve az alacsony érzelmi intelligenciához kapcsolódik. 

A tanulmány szerint, ha valamelyik viselkedési formát tapasztalja az egyik fél a kapcsolatban, akkor nagyobb a valószínűsége a visszaélésnek. 

A figyelmeztető jelek: 

A kutatás vezetője elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem lennének más fontos intő jelek, azonban a tanulmány szerint ezek voltak a legfontosabbak. 

Hozzátette, miszerint ha csak néhány jelet tapasztal valaki a fentiekből, természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan szakítani kellene, azonban tény, hogy érdemes lehet lassítani és jobban megismerni a randipartnerünket. 

Exit mobile version