nlc.hu
Család

Egyre több kínai fiatal választ mesterséges intelligenciát randpartnernek

Aggasztó trend: mesterséges intelligenciákkal flörtölnek a kínai fiatalok

Valódi randik helyett chatelő robotokkal beszélgetnek inkább.

Az Oddity Central számolt be egy fura és kissé talán aggasztó trendről: Kínában egyre több fiatal tart fent kapcsolatot valódi emberek helyett beszélgető robotokkal, mesterséges intelligenciákkal, amelyek már annyira fejlettek, hogy szinte már képesek egy valós beszélgetőpartner imitálására.

A lap szerint a trendnek két főbb oka van: nem akarnak újabb érzelmi traumát átélni egy rosszul sikerült szakítás után, vagy egyszerűen csak így akarják egyszerűsíteni a párkapcsolattal járó bonyodalmakat. Az olyan chatbotok ugyanis, mint a Microsoft tulajdonában álló Replika, vagy a kínai Xiaoice a felhasználók szokásaihoz alkalmazkodnak, így egyre jobban “kijönnek” hús-vér beszélgetőtársaikkal.

Egyre több kínai fiatal randizik mesterséges intelligenciával

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A hasonló szolgáltatások sokszor szinte már kísértetiesen képesek imitálni egy emberi partner, verseket írnak szívük választottjának, közösen tudnak velük ábrándozni az álomnyaralásukról, sőt, még cyberszexre is képesek, persze csak írásban.

„Elegem volt a valódi kapcsolatokból” – idézte a Washington Post a 28 éves sanghaji Jessie Chant, aki havi 60 dollárt fizet azért, hogy virtuális pasijával beszélgethessen. „Valószínűleg már örökké a mesterséges intelligencia által működtetett partneremmel maradok, amíg képes velem elhitetni, hogy mindez valóság.”

Chan nincs egyedül, a becslések szerint több tízmillió kínai fiatal választja beszélgető vagy romantikus partnerének a mesterséges intelligenciákat. A hasonló szolgáltatások a koronavírus-járvány idején váltak rendkívül népszerűvé. A chatbotok csak kínában mintegy 420 millió dolláros piacot jelentenek, a Replika és a Xiaoice képviselői szerint azonban ez a szektor még óriási növekedés előtt áll, ahogy a technológia egyre fejlettebbé válik.

Még több mesterséges intelligencia az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top