nlc.hu
Szabadidő

A valóságban nem létező, de riasztóan valódi macskák fotóit hozza létre a mesterséges intelligencia

Ezek a macskák nem léteznek: valósághű cicákat hoz létre a mesterséges intelligencia

A cicás képek amúgy is fontos alkotóelemét képezik az internetnek, most még több lehet belőlük.

Két éve írtunk a This Person Does Not Exist weboldalról, amely ijesztően élethű, de a valóságban nem létező emberek fotóit hozza létre, egyetlen gombnyomással – lásd kapcsolódó cikkünket. Most végre elkészült a hiánypótló folytatás, a This Cat Does Not Exist nevet viselő honlap is, amely ugyanezt teszi, csak emberi arcok helyett cicás fotókkal – írja a The Verge.

Az emberi arcokat generáló oldal hátterében egy neurális hálózat működik, amely a fejlesztők által betáplált, valódi embereket ábrázoló fotók alapján igyekszik hasonló képeket előállítani.

Nem létező macskákról készít képeket a mesterséges intelligencia

Ezek a cicák még valódiak (Fotó: Getty Images)

Tavaly már próbálkoztak ugyanennek a macskás változatával, azonban érdekes módon – az interneten szabadon elérhető, milliónyi cicafotó ellenére – nem igazán sikerült élethű macskákat alkotni. Többségük úgy néz ki, mintha a Andrew Lloyd Webber klasszikus musicaljéből két évvel ezelőtt készített, zavarbaejtő Macskák-film, amelyben az élő szereplőkből számítógépes grafika segítségével gyártottak riasztó ember-macska hibrideket.

Most azonban egy picit megpiszkálták a neurális hálózat algoritmusát, amely így már a valódira megtévesztésig hasonló macskás képeket tud generálni. Első ránézésre szinte lehetetlen megállapítani, hogy nem valódi állatokat, hanem csupán grafikát látunk magunk előtt. Talán a cicák szeme árulkodó helyenként, mert kissé furán csillog bennük a fény, illetve a bundájuk szélét alaposabban megvizsgálva tűnhet fel, hogy helyenként picit elmosódnak az egyébként általában jól kivehető szőrszálak.

Nem létező macskákat generál a neurális hálózat

Ezek a macskák viszont már csak a neurális hálózat „képzeletének” szülöttei (Fotó: This Cat Does Not Exist)

Ettől függetlenül tisztelgünk a programozói tehetség előtt, és bár az egyelőre nem derült ki, hogy mire lehet használni a This Cat Does Not Exist weboldalt, már persze azonfelül, hogy rengeteg cuki cicás képet állítunk elő a saját örömünkre.

Még több macska az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top