nlc.hu
Család

Nem teljesítő babaváró hitelek

Egyre több babaváró hiteles család kerül bajba

A komolyabb bajok már 2021 végén, a törlesztési moratórium kifutásával kezdetüket vették.

A magyar háztartások hitelportfóliói alapvetően jó minőségűek, viszont a megélhetésre felvett kölcsönökkel egyre több probléma adódik, van, aki bele is bukik. Gondok vannak a babaváró hitel törlesztésével is.

A nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén, a törlesztési moratórium megszűnésével kezdődött. Ez azokra vonatkozott, akiknek még nem született meg a gyermekük. 2023-ra pedig azoknak az aránya is megnőtt, akik napi megélhetésük fedezésére, vagy más, drágább hitel kiváltására vettek fel kölcsönt – írja az Economx.

Egyre több babaváró hiteles család kerül bajba

2023-ban történelmi csúcsra ugrott

a személyi kölcsönök állománya. Rekordot döntött a hitelkártya-tartozások száma is, miközben a folyószámlahitelek száma is meredeken emelkedni kezdett. A jegybank adatai alapján a háztartások hitelállományának mindössze 1,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes, de bizonyos hiteltípusoknál az arány sokkal nagyobb:

·         a személyi kölcsönök 4,1 százalékát,

·         az autóhiteleknek pedig a 4,7 százalékát nem törlesztették, legalább három hónapja.

A piaci alapú forint lakáshitelek állománya az év elejétől számolva 20 milliárd forinttal nőtt, de tavaly szeptemberhez képest kis mértékben csökkent, 4062 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén. A

támogatott hitelek összege 900 milliárd forint fölé került. 

A 90 napon túli nemfizetések aránya a piaci alapú lakáshiteleknél alig haladja meg a fél százalékot, a támogatottaknál pedig valamivel 1,5 százalék fölött van.

A személyi kölcsönök állománya 1385 milliárd forintos történelmi csúcsra ért szeptember végén. A 19 százalék körüli átlagos kamaton felvett kölcsönöket egyre nehezebben fizetik az ügyfelek, idén már folyamatosan 4 százalék fölött volt a 90 napon túl késedelmes személyi hitelek aránya – duplája a törlesztési moratórium bevezetése előtti aránynak. A bankok szerint idén nőtt azok aránya, akik a napi megélhetésük fedezésére, vagy más,

drágább hitel kiváltására használták ezt a kölcsönt.

Folyószámlahitel összesen 1,344 millió bankszámlához kapcsolódott, egy átlagos folyószámlahitel 280 ezer forintos mínuszban állt szeptember végén. Öt éve még csak fele ekkora, nem egészen 140 ezer forintos mínuszban álltak az ilyen bankszámlák. A hitelkártya tartozások átlagos összege is nő, lassan eléri a 300 ezer forintot.

A 90 napon túli törlesztési késedelembe eső kölcsönök összege leginkább az áruvásárlási és egyéb hitelek kategóriájában ugrott meg. 2172 milliárdos állományukból 11 milliárd forint fölött jár a legalább három hónapja nem törlesztett hitelek összege. Az ilyen hitelek közt tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, amiket ezek szerint egyre többen nem képesek törleszteni. 2021 végén már

elindult egy nagyobb arányú nemfizetési hullám;

ekkor szűnt meg a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni. A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége ekkor azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon-, illetve az egy éven túl késedelmes kölcsönök értéke is egyre magasabb. 

 

2019 óta 235 ezernél is több házaspár vette fel a támogatott hitelt. Akik közülük elváltak, még akkor is büntetőkamattal kell visszafizessék a kölcsönt, ha megszületett a gyerekük. 2024-ben tovább romolhat a helyzet, ekkor telik le az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvevő házaspárok számára. A Bank360 számításai szerint már legalább ezer hitelt nem fizetnek rendesen az adósok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top