nlc.hu
Család

Bátran posztol gyermekéről Szőcs Renáta

Lilu megbánta, Szőcs Reni bátran posztol – Jó-e, ha kitesszük a gyerek fotóját a közösségi oldalakra?

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy szeretne-e posztolni a saját gyermekéről a közösségi médiában vagy sem. Míg Lilu úgy érzi, óriási hibát követett el akkor, amikor nyilvánosságra hozta gyermeke arcát, Szőcs Reni egyelőre nem bánja, hogy így döntött.

Az utóbbi napokban újra előtérbe került a téma, hogy vajon posztoljunk-e a gyermekünkről a közösségi média felületein vagy bármilyen más platformon. A diskurzust most Lilu indította el újra, miután a Glamour Talks című podcastben osztotta meg saját történetét. A műsorvezetőt Szőcs Renáta követte, aki saját Instagram-oldalán kezdte el kifejteni gondolatait a témában, majd lapunknak folytatta.

Cikizni kezdték Lilu fiát az iskolában

Lilu a beszélgetés során elárulta, hogy azért sem osztja meg gyermekeit soha semmilyen felületen, mert a 14 éves fiát már érték atrocitások egy babakorában megjelent újságcikk miatt. Dávidot ugyanis pár hónapos korában megmutatta egyszer a nagyvilágnak egy újság címlapján, amikor még nem tudott se járni, se beszélni, csak egy kopasz, kerek, gyönyörű kisbaba volt. A digitális világ azonban nem felejt, és amikor pár évvel később rákerestek az osztálytársak Dávid nevére, cikizni kezdték a cikkhez készült fotók miatt. Lilu elmondása szerint egy egész napon át a fián nevettek, hogy milyen kopasz és „dagi” volt. Kisfia csalódottsága Lilu csontjáig hatolt, főleg azok után, hogy Dávid meg is kérdezte a műsorvezetőt, hogy akkoriban ő adott-e engedélyt édesanyjának a fotók elkészítéséhez.

Szőcs Reni nincs a posztolás ellen

Szőcs Reni kislánya 2023. május 3-án látta meg a napvilágot, és az igen különleges, Amélia nevet kapta. A Star Academy egykori győztese szerint nem egy könnyű téma a gyerekekről való posztolás kérdése. Mindennek ellenére Reni a kislánya születése óta már jó pár fotóval megörvendeztette a követőit gyermekéről. Véleménye szerint ugyanis a kulcs a tudatosságban és az odafigyelésben van, és akkor nem történhet baj.

„Nagyon nehéz ez a téma. Amikor azonban az első, második trimeszterben voltam, eldöntöttem, hogy én nem leszek az az anyuka, aki semmit sem fog kitenni. Imádom a kislányomat, rengeteg fotó készül róla nap, mint nap, amelynek csak a töredékét osztom meg a követőkkel. A lényeg szerintem ott van, hogy milyen mértékben enged az ember betekintést az életébe.

A kislányom is az életem része, így posztolok róla. Biztos vagyok benne, hogy nagyobbként sem lesz ezzel baja, hogy kitettem rólunk néhány közös képet.

Bár az énekesnő nem utasítja el, hogy egy-két fotó felkerüljön az internetre gyermekéről, egy dologra azonban kifejezetten ügyel, amikor kiválasztja a megosztandó tartalmat:

„Az ember sokszor viccből posztol olyan tartalmakat, amelyek első látásra igencsak humorosak lehetnek, de könnyen mém lehet belőlük. Erre nagyon odafigyelek, hogy ne osszak meg olyan képeket vagy videókat, amikből mások könnyen viccet gyárthatnak. Nem szeretném, hogy a lányom 15 év múlva azt lássa magából, hogy elárasztotta egy vicces videója akkoriban az internetet.”

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A 30 éves édesanya azt is hozzátette, hogy véleménye szerint senkinek sincsen könnyű dolga a mai világban, legyen akár közszereplő, akár nem – már ami a posztolást illeti.

„Még mindig nem tudom eldönteni, hogy vajon túl sokat mutatok-e néha. Néha azt érzem, hogy ezt az egészet szimplán túlagyalom. A mai világ ugyanis azt nyomja ránk, hogyha posztolsz, az a baj, ha nem posztolsz, akkor pedig az. Én úgy érzem, hogy a tartalmaimmal segíthetek és erőt tudok adni az embereknek. A képeim és a videóim által pedig még inkább azonosulni tudnak velem. A gyereknevelés és a zenélés is szerves részét képezi az életemnek, így mindkettő világomat megmutatom” – zárta le a témát az énekesnő, aki azt is megosztotta lapunkkal, hogy a munkája és a magánélete között egy egészséges határt szabott, így bár van elég ideje a picire, a zenélést sem kellett háttérbe szorítania. Sőt, még inkább inspirálja az alkotásban az anyaság.

Ellentmondásos kérdés

Ha egy szülő a saját gyermekeiről posztol, akkor a gyerekeknek már azelőtt kialakul a digitális lábnyoma, mielőtt ők maguk internethasználóvá váltak volna. Az internet tényleg nem felejt, ez pedig számos veszélyt hordozhat magában – legalábbis a szakértők szerint. A Business Insider még arra is felhívta figyelmet, hogy maga a Facebook atyja, Mark Zuckerberg is emojikat tesz a gyermekei fejére. Így takarva el őket a nagyvilág és az internet veszélyei elől, mindemellett megóvva őket attól, hogy később kényelmetlenül érezzék magukat a megosztott fotók miatt.

A gyermekek képeinek online közzététele egyáltalán nem kockázatmentes. Növeli a zaklatások, megfigyelések esélyét, és bizonyos esetekben bevonzhatja az internetes ragadozókat is.

– nyilatkozta Huffingon Postnak a témában Pamela Rutledge, az amerikai Médiapszichológiai Kutatóközpont igazgatója. 

Milyen veszélyei lehetnek az online posztolásnak?

Elveszted az irányítást

Tegyük fel, hogy készítünk egy fotót a gyermekünkről, majd kiposztoljuk azt a közösségi média egyes platformjain. Úgy gondoljuk, hogy az a fotó hozzánk tartozik. Ez azonban nem ennyire egyszerű. Amikor közzéteszünk egy képet a social oldalainkra, bár miénk lesz a tartalom szerzői joga, engedélyt adunk vele a közösségimédia-vállalatnak annak használatára, sőt mások számára is engedélyezzük annak használatát. Ez a licenc általában addig érvényes, amíg nem töröljük a képet a fiókunkból.

Gyermekünk személyazonossági csalás áldozatává válhat

Az ExpressVPN értekezése szerint fontos arra is ügyelnünk, hogy ne osszunk meg bejegyzéseinkben olyan adatokat, amely által gyermekünk könnyen azonosíthatóvá válik. Ilyen tartalom lehet például egy olyan ártalmatlan fotó, amely gyermekünk iskolája előtt készül, vagy egy olyan bejegyzés, amellyel eláruljuk a születésnapjának dátumát, pontos lakhelyét. Ez azért fontos, mert nem csak a felnőttek, de gyermekek is személyazonosság lopás áldozatává válhatnak. Legrosszabb esetben például észrevehetjük, hogy gyermekünk nevében számlák vagy hitelkártyák érkezhetnek otthonunkba. Nagyon furcsa ezt elképzelni, de egyesek arra is felhasználhatják gyermekünk fotóját, hogy saját gyermekükként állítsák be őt.

Megnőhet a bántalmazások vagy emberrablások kockázata

Bár még belegondolni is szörnyű, de ha közzétesszük gyermekeink fotóit, vagy tartózkodási helyeit, óriási hatalmat adunk vele a rosszakaróknak. A közelmúltban a japán rendőrség egy igen nyugtalanító statisztikáról számolt be: 2021-ben 86 gyermeket raboltak el a közösségi média segítségével, szemben az előző évi tizeneggyel.

A gyerek nem tud beleegyezni abba, amit közzéteszünk róla

Ha valakiről felnőttként posztolunk egy fényképet, amelyet nem hagyott jóvá, bizonyos esetekben akár jogi lépéseket is tehet ellenünk. Egy gyermek azonban nem tud megkérni minket, hogy ne tegyük közzé róla azt a videót, ahol dührohamot kap vagy hiányos öltözetben futkorászik. Nem is beszélve a csecsemőkről. Érdekesség, hogy volt már példa egyébként arra is, hogy egy fiatal később beperelte a szüleit, mert azok kínos gyerekkori fotókat osztottak meg róla. Illinois-ban pedig hamarosan beperelhetik a gyermek influenszerek a szüleiket, ha nem fizetik ki nekik a közösségimédia-posztokból származó nyereséget. A 2024 júliusától hatályba kerülő törvény szerint ha a szüleik posztjainak legalább 30 százalékában megjelennek egy hét alatt, és az legalább 10 centet generál számukra megtekintésekként, akkor jogosultak lesznek erre az anyagi kompenzációra. 

Negatívan befolyásolhatjuk vele gyermekünk jövőjét

Gondoljunk csak bele, mennyire kínosan tudjuk néhány esetben érezni magunkat, ha meglátunk egy rólunk készült képet, amelyet évekkel ezelőtt posztoltunk. Azóta ugyanis megváltozhatott a hajunk, a stílusunk, bizonyos esetekben az egész külsőnk. Bár van lehetőségünk letörölni ilyenkor ezeket a képeket, de az internet – ahogy felhívtuk rá a figyelmet több alkalommal is – nem felejt. Ez lesz azokkal az akkor még cuki – később inkább már kínos – videókkal is, amelyeket csemetéinkről töltöttünk fel. Egy-egy kellemetlenebb tartalom akár még évek múltán is befolyásolni tudja a gyermekünk jövőjét. Egy kis kutatómunkával bárki könnyen megtalálhatja ezeket a rég elfeledett tartalmakat, nehezítve ezzel az állás- vagy a párkeresést.

Bármennyire aranyos is egy ilyen fotó, nem biztos, hogy évekkel később hálás lesz érte a gyermekünk (Fotó: Getty Images)

Bármennyire aranyos is egy ilyen fotó, nem biztos, hogy évekkel később hálás lesz érte a gyermekünk (Fotó: Getty Images)

Önértékelési zavart okozhat

A gyermekünk önbizalmát nagymértékben befolyásolhatja, hogy hány kedvelés vagy reakció érkezik egy-egy olyan fotóra, amelyben ő is szerepel. Ha babakorában még nem is tudja ezt figyelni, később, ha visszapörget, rosszul eshet neki, ha kevesen nyomták rá a fotójára azt a bizonyos like gombot. Kevés pozitív visszacsatolás nélkül akár csúnyának, értéktelennek is érezheti majd magát.

Szexualizálhatjuk vele a gyerekünket

Amíg családon belül aranyos, ha a kislány kipróbálja anyuka rúzsát vagy utánozza a modellek beállásait, addig az ezekről a pillanatokról készült képek az idegenek kezébe jutva sokszor szexuális töltetet kapnak. Innentől kezdve hamar eljuthatnak az internet olyan bugyraiba, ahová sosem szeretnénk, hogy eljusson egy fotónk.

Mire érdemes figyelni, ha mégis posztolunk?

A kockázatok ellenére a szülők nagy része nem riad vissza a posztolástól, és ha mindezt okosan tesszük – amire a cikkünk elején Szőcs Reni is felhívta a figyelmet –, talán nem is kell. Ha megfogadjuk az alábbi tippeket, akkor egy adatvédelmet és biztonsági szoftvereket forgalmazó cég szerint biztonságosan posztolhatunk majd gyermekünkről.

  • Állítsunk be figyelmeztetést, hogy lássuk, ha a gyermekünk neve megjelenik valaki keresési eredményei között.
  • Figyeljünk oda a közösségi oldalaink adatvédelmi beállításaira.
  • Használjunk olyan alkalmazásokat, amelyek tartalmait kifejezetten csak azok láthatják, akikkel azokat megosztottuk.
  • Ha tudunk, kérjünk engedélyt gyermekeinktől a posztoláshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top