nlc.hu
Család

Kártérítés a lebénult gyerek ügyében

265 milliós kártérítést kap az óvodában félrenyelt répa miatt lebénult kisfiú családja

Tizenegy éve történt a tragédia, most döntött a bíróság az ügyben.
óvoda,

Rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést, és havi 1 millió 800 ezer forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának – számolt be az RTL Híradó. 2013-ban az akkor 3 éves gyerek egy fővárosi óvodában félrenyelt egy répadarabot, mivel akkor az óvodások a szabadban, állva tízóraiztak az udvaron. A répa megakadt a kisfiú torkán, az óvónő ugyan próbált segíteni, de nem tudott. Riasztották a mentőket, addigra a gyerek olyan súlyos oxigénhiányos állapotba került, hogy újra kellett éleszteni. Bár túlélte, ám a hosszú oxigénhiányos állapot miatt a végtagjai lebénultak és értelmileg is súlyosan sérült, 24 órás felügyeletre szorul.

A tragédia nyomán a család élete tönkrement, a szülők elváltak, az anya a beteg fiával Németországba költözött.

A pert 7 éve indították az óvoda ellen. A felelősséget – azaz, hogy kulturált étkezéssel a baleset elkerülhető lett volna – a bíróság már korábban megállapította. Most a kártérítés összegéről született jogerős döntés.

A családot képviselő ügyvéd szerint az összeg 3 tényező miatt lett ilyen magas. „Először is azért, mert sok idő telt el, tehát a folyamatosan felmerülő költségek rakódtak egymásra. Másrészt nagyon súlyos következményei lettek a balesetnek. Harmadrészt pedig ami kifejezetten örvendetes, hogy úgy látszik, ebben az inflációs környezetben az emberi egészség és az emberi élet a magyar joggyakorlatban tudja tartani az értékét” – sorolta Tatár Borisz.

Az óvodát képviselő ügyvéd szerint magyar viszonylatban abszurd a kártérítés összege. „Azt gondolom, hogy a Kúriához fogunk fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Ha ezt helybenhagyja a Kúria, az sem baj, de akkor az az elvárásom ügyvédként, hogy minden bíróság ilyen hasonló összegeket ítéljen meg” – reagált Litresits András, aki nem tudja, miből tudna fizetni az óvoda, így nem tartja kizártnak, hogy az intézmény végül a kormánytól kér segítséget.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top