nlc.hu
Család

Szexuális bűncselekmény a rákospalotai javítóintézetben

Beteges: szexért cserébe engedett volna szökni egy kislányt egy javítóintézet nevelője

Magyar Péter tette közzé a gyermekotthonban történt szexuális visszaélésről szóló ombudsmani jelentést.

A NER-ből kiiratkozott Magyar Péter új posztja egy, a birtokába került ombudsmani jelentés tartalmát ismerteti. E szerint „az egyik speciális gyermekotthonban 2023 áprilisában (az ombudsmani jelentés alapján az eset 2023. március 20. előtt történt – a szerk.) az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni (!) az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet.”

Az ombudsman által írtak tanúsága szerint a szexuális kapcsolat létre jött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.

„A növendék másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének,

mi történt, ő pedig szólt a felettesének. Ezután az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet, amelyben a növendék elmondta, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele, a szökéshez nyújtott segítségért cserében.

 

Ezt követően a vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz az ügyben feljelentést – az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a feljelentést követő vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre -, hanem megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy

próbaidő alatti azonnali felmondással távozik

az intézményből. Az érintett gyermekfelügyelőt nem az intézmény, hanem a növendék gyámja jelentette fel 4 hónappal később, augusztusban, miután a növendéktől egy más üggyel kapcsolatban tudomására jutott az eset. „Csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy a feljelentésre végül sor került, ha az intézményi gyakorlaton múlik, elkerülhető lett volna a felelősségre vonás. Mert a gyakorlat, mint oly sokszor, itt is az eltussolás volt.”

A hvg az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalának honlapján  megtalálta a Magyar által hivatkozott bűncselekményről készült 2023-as ombudsmani jelentést. Ennek alapján a szexuális bűncselekmény Budapesten, az állami fenntartású Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon intézményben történt meg. Az emelt biztonsági fokozatú

Beteges: szexért cserébe engedett volna szökni egy kislányt egy javítóintézet nevelője

intézet kerítésén szögesdrót fut végig.

A jelentés szerint a lány a gyermekotthon vezetőjének, egy nevelőnek és négy hónappal később a gyermekvédelmi gyámjának is elmondta, hogy “a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele”, amibe állítása szerint önként ment bele. A gyerek vallomásáról jegyzőkönyv született, az elkövető nevelő tagadott, de végül közös megegyezéssel távozott. Az ombudsmani jelentés szerint a gyermekjogi képviselő 2023 március 20-i látogatása során, az igazgatótól értesült az esetről.

A 15 éves lány az esetről a gyermekvédelmi gyámjának 2023 augusztus 16-án, egy, a szökését követő jegyzőkönyv felvételekor számolt be. A gyerekvédelmi gyám a jegyzőkönyv felvételét követően feljelentést tett a gyermekfelügyelő ellen. 

Kozma Ákos ombudsmani jelentése ezzel zárul: „javaslom

a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.”

Magyar Péter bejegyzése szerint

„Bicske csak a jéghegy csúcsa. A gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések a legtöbb esetben az intézmények falai között maradnak. Az esetek valós számát felbecsülni sem lehet. És amíg hagyjuk, ez így is marad.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top