nlc.hu
Család
Méltányossági eljárás gyermektelen babavárós és csokos párok számára

Méltányossági eljárás segíthet a gyermektelen babavárós és csokos párokon

Egy hétfőn benyújtott, kedden elfogadott törvényjavaslat értelmében méltányossági eljárás mentheti meg a balszerencsés babaváró hiteles és csokos párokat.

Azok a babaváró hiteles és csokos párok, akiknek nem születik gyerekük, a türelmi időszak lejárta után komoly büntetőkamattal számolhatnak. Törlesztő részleteik triplázódása mellett az addigi kamattámogatást is egy összegben kell visszafizetniük, akár több millió forintot is.

Méltányossági eljárás segíthet a gyermektelen babavárós és csokos párokon

Egy hétfőn benyújtott, kedden elfogadott törvényjavaslat

értelmében a fővárosi és megyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén lemondhatnak az állami követelésről részben vagy egészben –írja az Énpénzem. Eddig csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni a méltányossági eljárást, például meddő pároknál, orvosi igazolással.

A most bevezetendő méltányossági eljárás

részleteit kormányrendelet fogja kifejteni. A Magyar Nemzeti Bank friss stabilitási jelentése szerint a gyerekvállaláshoz kötött, hitelpiacon keresztül megvalósított családtámogatási programok, mint a csok és a babaváró kölcsön látható mértékű kockázatot jelent a pénzügyi rendszer számára. A 2019-ben babaváró hitelt felvevő házaspárok negyedének nem született gyereke 2023. júliusáig. Ez 12 ezer hitelszerződést érint, amiket öt év türelmi idő után jön büntetőkamattal és a hitelkedvezmény visszafizettetésével terhelnek. A csok nemteljesülési aránya az MNB szerint 27-33 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top