Gyilkos galócából főztek pörköltet a Heves Vármegyei Kápolnán, összesen négyen kerültek kórházba gombamérgezés miatt. A családanya 11 éves lánya, valamint a 14 és 19 éves fia, és a 13 éves unokahúga élete volt veszélyben.
Az asszony azt nyilatkozta a Tényeknek, hogy a férje hozta haza a – mint később kiderült – gyilkos galócákat még a múlt héten. “Éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van. Visszatettem a csomagba és kidobtam a kukába” – elevenítette fel Ónodiné Báder Gabriella, aki ezután elment dolgozni. Elmondása szerint mikor hazaért, akkor szembesült vele, hogy a mérgező gombák valahogy a kukából a fazékba kerültek. A 19 éves fia barátnője pedig ebből készített gombapörköltet.
“A fiam mondta, hogy a barátnője főzte meg azt a gombát, és a fiam megevett egy fél tányérral, az unokahúgom egy egész tányérral” – mesélte a családanya, akinek a kisebbik fia csak egy kanállal evett az életből, míg a lánya a szaftból tunkolt.
A mérgezés jelei másnap azonnal jelentkeztek mindannyiuknál, a mentő vitte el őket. Legsúlyosabb állapotba az anya unokahúga került. A 13 éves lány esetében az orvosok nem várhattak tovább: májátültetésre volt szükség; szerencsére találtak donort és már túl is van a műtéten.
Mostanra már a család minden tagja jól van.
Így néz ki a halált okozó gomba, a gyilkos galóca:
Sárgászöldes kalapja van és fehér színű bocskora. Aki nem ért hozzá, nagyon könnyen összetévesztheti más, ehető gombákkal. Máj-, és vesekárosodást okozhat.
“A harmadik, negyedik napra elkezd a májkárosodás kialakulni, és akkor annak a megállítása gyakorlatilag az egy heroikus küzdelem” – figyelmeztet Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.