nlc.hu
Család
"A terhesség miatt nőtt háromszorosára az orrom"

„Háromszorosára nőtt az orrom a terhességem miatt”

Legyen bármilyen furcsa is, a „terhességi orr” teljesen normális velejárója a várandósságnak, ráadásul gyakoribb is, mint hinnénk.
„Háromszorosára nőtt az orrom a terhességem miatt”

Ahogy a nők nagy többsége, úgy Tyreece Gilligen is fel volt rá készülve, hogy a terhessége során némiképp megváltozik majd a teste: készült a nagy pocakra, a gigantikusra nőtt mellekre, még a dagadt bokákra is, arra azonban egyetlen percig sem számított, hogy a 9. hónap végére gyakorlatilag majd rá sem ismer magára a tükörben.

Pedig a Today.com-nak nyilatkozó friss édesanyával mégis ez történt. Azt mondja, az arca nagyjából a terhesség 3. hónapjától kezdett látványosan átalakulni. „Amikor a 12. hétbe léptem, az orrom egyik napról a másikra megállíthatatlanul nőni kezdett, míg végül háromszor akkora nem lett, mint a terhességem előtt” – meséli a 26 éves Gilligan, aki emellett folyamatosan küzdött a kiszáradó arcbőrrel és a furcsa testszaggal is.

Furcsa, de azért teljesen normális

Gilligan, akinek nevét azután ismerte meg – kis túlzással – egy egész világ, hogy látványos előtte-utána videót töltött a terhesség előtti és alatti képeivel a Tiktokra (amit aztán rövid idő alatt több mint 16 millióan néztek meg), elárulta, az orra nagyjából 2 héttel a szülés után nyerte vissza az eredeti méretét.

A Today-nek nyilatkozó nőgyógyász szakorvos, dr. Nicole Alicia Sparks szerint a jelenség, bár az érintetteknek valóban nagyon furcsa lehet, valójában teljesen természetes.

A megdagadt testrészekért, így a »terhességi orr«-ért is két olyan hormon felelős, aminek mennyisége terhességben jelentősen emelkedik: az ösztrogén és a progeszteron.

A szakember szerint az ösztrogén felel többek között a vérerek tágulásáért (ez például megnövelheti egyes szervek méretét), ami azért is elengedhetetlen, mert a várandós nők testében akár 50 százalékkal is megnőhet a keringő vér mennyisége. Ezzel egyidőben hat a progeszteron is, ami az – orrban is megtalálható – nyálkahártyák vérkeringését serkenti.

Ha ki is alakul ez az úgynevezett terhességi orr, az esetek legnagyobb részében inkább a terhesség utolsó harmadában, vagyis a harmadik trimeszterben valószínű, és röviddel a szülés után az orr vissza is zsugorodik a kiinduló méretére

– mondja Sparks, aki szerint nincs rá mód, hogy a kismama megakadályozza a testének ilyetén változását.

„Nem tudom elhinni, hogy ez a két ember egy és ugyanaz”

Ahogy azt írtuk is, Gilligan videóját alig pár nap alatt 16 millióan nézték meg, és rengetegen kommentelték is. A hozzászólók között volt, aki nem akarta elhinni, hogy a két fotón ugyanaz a nő szerepel, de hozzászóltak olyanok is, akik a saját terhességük alatt szintén keresztül mentek ezen a változáson.

  • „A terhességi orr valóban létezik, meg tudom erősíteni. Most várom a harmadik gyerekemet, és a helyzet harmadjára is pont ugyanolyan rossz, mint az elsőnél volt.”
  • „Mielőtt teherbe estem, azt gondoltam, cuki leszek majd a megváltozott külsőmmel. Nos, nem volt szerencsém. A 9. hónapra úgy néztem ki, mint egy krumpli.”
  • „Ugyanez történt velem is! A fiam azóta már 8 hónapos és szerencsére az orrom is ugyanakkora, mint a terhességem elején.”
@abbyyheath normalize pregnancy nose and swelling😅 also yes i was pregnant with a girl! #pregnancy #pregnancynose #pregnant #mom ♬ original sound - souhaila jäger 🇹🇳🇲🇦🇩🇪

„A férjem semmi változást nem látott”

Nem Tyreece Gilligan azonban az egyetlen, aki vette a bátorságot és megmutatta a nagyközönségnek a terhesség okozta változásokat a testén. Abby Heath is megosztotta előtte-utána fotóit, mint elmondta azért, hogy normalizálják az olyan nagyobb változásokat, mint amilyen a „terhes orr”, vagy a végtag dagadás.

A magam részéről egészen addig nem vettem észre a változást, míg meg nem néztem azokat a fotóimat, amik a terhesség alatt készültek rólam: nem csak az orrom dagadt meg, de a homlokom is felpuffadt és tokám lett

– mondta.

Az asszony hozzátette a férje saját bevallása szerint nem látta ezeket a változásokat, ő azonban nagyon is, épp emiatt, ha csak tehette, kerülte a fényképezőgépeket – amit ma már nagyon bán. A „terhes orr” megtépázta az önbizalmát a floridai Becky Hathaway-nek is.

@becky.hathaway I had to post this again because it’s only a matter of time before the pregnancy nose creeps back again 💀 #repost #pregnancynose #momsoftiktok #sahm #mom #pregnant #pregnantmama #pregnancytiktok #pregnantlife #girlmom #boymom #fyp ♬ original sound - marysa🍉

„Az önbizalmam a béka hátsó fele alatt volt. Nem mertem tükörbe nézni és rettegtem, hogy az orrom a szülés után is kisebb krumpli méretű marad” – panaszolta, majd hozzátette, ha már a terhessége előtt tudott volna a jelenségről – és arról, hogy ez csak egy ideiglenes változás – sokkal nyugodtabban telt volna a várandóssága is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top