nlc.hu
Család
Így tudjuk legjobban hűteni a babákat a tikkadt nyári időben

Tippek és trükkök: a szakértő elárulta, így tudjuk legjobban hűteni a babákat a tikkadt nyári időben

A hőség az anyák egyik rémálma lehet, mivel ezt nagyon sok baba nyűgösen viseli. De létezik jó megoldás ezekre a napokra? A szakértő elárulta a választ!

Az újszülött kisbabák különösen kiszolgáltatottak a nyári melegben, hiszen szervezetük még nem képes megfelelően szabályozni a hőháztartásukat, ami könnyen hőgutához vezethet az esetükben. Az anyukák számára ez gyakran komoly kihívást jelent, hiszen aggódnak csecsemőik biztonsága és komfortja miatt. Gyakran tanácstalanok, hogy hogyan öltöztessék őket, milyen körülményeket teremtsenek számukra, és hogyan védjék meg őket a hőségtől. Az árnyékolás, a megfelelő ruházat kiválasztása és a megfelelő hidratáció biztosítása mind kulcsfontosságú lépések ebben az időszakban.

Zente baba a Mattesz Baby Spa-ban

Zente baba a Mattesz Baby Spa-ban

Gyakran különböző útmutatók, házi praktikák segítenek eligazodni ezekben a kérdésekben, hogy a kicsik és anyukáik is nyugodtan és biztonságban élvezhessék a nyári napokat.

A nyári időszakban számos lehetőség kínálkozik a csecsemők számára, hogy kellemesen és biztonságosan hűsítsék őket. A baby spa-k egyre népszerűbbek, ahol speciális, csecsemők számára kialakított jakuzzik és relaxáló környezet várja a legkisebbeket, lehetőséget nyújtva a szülőknek és a babáknak a közös pihenésre és élményekre. Emellett a családbarát strandok is ideálisak lehetnek, ahol árnyékolt területek, csendes öblök és sekély víz biztosítják a babák kényelmét és biztonságát. Otthon is számos módszerrel hűthetjük a babákat: a légkondicionált vagy ventilátorral hűtött szobák, a könnyű, pamutból készült ruházat, valamint a gyakori, langyos vízzel való törölgetés mind segíthetnek abban, hogy a csecsemők komfortosan érezzék magukat a forró napokon. Ezekkel a megoldásokkal a szülők biztosíthatják, hogy gyermekeik egészségesek és boldogok maradjanak a nyári hónapok alatt.

„Alapvetően mi szerencsések vagyunk, mert az én babám szereti a meleget, egész jól viseli, de próbálom minél lengébb rucikba öltöztetni, tópart és a szabad levegő nagyon fontos. Igyekszünk hűteni a babát, amennyire lehet, viszont bevallom, amennyire lehetséges kerüljük a légkondis helyet a lurkóval.” – fogalmazott egy anyuka, aki márciusban adott életet kisfiának.

„Viszont hiába bírja a babánk a meleget, szerettük volna hűteni is azért, hiszen ebben a korban még minden fejlődésben van, így aztán a hőszabályozása is még kialakulóban. Ráadásul a védőnő is ajánlotta nekünk, hogy próbáljuk minél inkább vízhez szoktatni már kicsi korban.” – folytatta.

Majd hozzátette:

Szerencsére szereti a vizet, uszizni is sokat szoktunk. Van neki egy baba jetski-je is, illetve voltunk baby spa-ban korábban és onnan van nyakúszója is, amit a fürdőkádban és a kinti kis medencében is tudunk használni. Szerencsére nagyon élvezi. Szóval ezekkel könnyebb átvészelni az ilyen forróbb napokat.

A nyakúszó segít tehermentesíteni a babákat.

A nyakúszó segít tehermentesíteni a babákat.

A kutacs elárul mindent

A szakértők manapság már azt tanácsolják, hogy próbáljanak az anyukák vizet adni a babáknak, ha azonban nem fogadja el a pici, akkor ne erőltessék. Viszont, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy vajon szomjas-e a baba vagy sem, érdemes megfigyelni a kutacsot. (A kutacs a csecsemők koponyáján található puha, membránnal borított terület, ahol a koponyacsontok még nem forrtak össze.) Ezen a területen lehet a leginkább látni, hogy mennyi folyadékbevitelre van szükség, ugyanis, ha kevés lenne a baba számára, akkor ez a kutacs rész eléggé beesik, és érdemes a babát megitatni.

A nemrég szült anyuka, akinek 3 hónapos gyermeke van, most elárulta lapunknak, hogy neki nagyon fontos volt, hogy megszeresse a baba a vizet és a mozgásfejlődés szempontjából is hasznos program. Útközben pedig kiderült, hogy kisbabájának van egy fejtartási problémája, amit időben észrevettek, viszont ezzel szakemberhez kellett fordulni, aki pedig nagyon ajánlotta a babaúszást, hiszen ez hűti is a kicsit, jó program anyának és babának is, és még a „rendellenes”, feszes tartáson is tud segíteni. 

Mattesz Csilla, a Mattesz Baby Spa vezetője nagy éllovasa az úszásnak, hiszen különböző prevenciós programokat fejlesztett ki a kisbabák számára.

A picurkáknak nagyon fontos, hogy ebben a nagy melegben hűtve legyenek, és azért is jó, ha már korán elkezdünk ilyen programokra járni, mert a víz ismerős közeg a babáknak, tehát fogékonyak is erre. Amellett, hogy mozognak, pancsolnak, fejlődik a kúszó-mászó képességük, még enyhülést is nyújt nekik ebben a hőségben

– fogalmazott a szakértő.

Az anyuka, aki felkereste Csilla néni egyik óráját elárulta, habár szerette volna a gyereket vízhez szoktatni, először nagyon megijedt, mert kisbabájánál a védőnő észrevette, hogy valami „nem oké”:

A kisfiamnak van egy fejtartási problémája. Ha nem kezeljük ezt a problémát, akkor lehet egy hibás testtartása és fejtartása, és ez sok-sok évvel később olyan gerincferdüléshez és problémákhoz vezethet, amin már nem feltétlen fog a gyógytorna segíteni. Járunk emiatt Dévény-tornára is, mert a védőnő ajánlotta, hogy az esetleges tónusosságot segíthet kikezelni. A torna mellett sokan ajánlották a babaúszást is; eleinte nem mertem egyedül vízbe vinni a babámat, úgymond felkészületlenül. Szóval ellátogattunk a baby spa-ba.” – fogalmazott a saját magát „para-mami”-nak tituláló nő.

Mattesz Csilla szerint a Dévény-módszer csodálatos, és sok babának tud segíteni. Viszont, ahány baba, annyi féle különböző probléma. Így aztán van, akiknek más módszert is kell találni. Beszélt arról is, mi tévők legyünk, ha esetleg nyaraláson gondolkodunk a kisbabával:

Ahol külföldön van jakuzzi, ott a szülők kibérelhetnek nyakúszót, viszont ott nem mondanak el semmit nekik. Nincsen semmi tanácsadás ezzel kapcsolatban és nincsen semmi egyéb kontroll. Minden az anyán múlik. Nálunk is van ilyen eszköz a spa-ban, viszont ezt nálunk megtanítjuk használni, hiszen ez a tudás nagyon fontos. Ráadásul van olyan picurka, akinek egyáltalán nem is tetszik, ha ráadja az anyuka.

– mondta Csilla.

A nyári melegben érdemes sokszor fürdetni a gyereket.

A nyári melegben érdemes sokszor fürdetni a gyereket.

Arra is kitért, hogy a baby spa csak azután vehető igénybe, hogy a köldökcsonk leszáradt. Viszont utána már semmi akadálya az úszó programoknak.

Ebben a nagy melegben azt ajánlotta, hogy a szülők mindenképpen hűtsék le a babát. Ha pedig otthon valamilyen akadályba ütköznek az anyukák, akkor ajánlja az úgynevezett instruktorok szaktudását, hiszen a tökéletes fogások, amik jót tesznek a babának, könnyen elsajátíthatók és otthon is alkalmazhatók. Sőt, amelyik baba már issza a vizet, annak 5-10 perc is elég nap közben, az esti fürdetésen kívül. A csecsemők számára ideális környezet lehet a Baby Spa, a Mattesz Csilla által létrehozott módszert az ország 18 pontján is megismerhetik a friss szülők.

Mi a teendő, ha melegtől nem alszik a baba?

Főleg a pici babák esetében előfordul még a mikro alvás, tehát az a jelenség, hogy egy pár percre elbóbiskol, de aztán fel is ébred nyomban. A nyári melegben természetesen ez nem csak a babákra, hanem a felnőtt emberekre is igaz. Csakhogy ellentétben a felnőttekkel, a kicsiknek még jóval nagyobb szükségük van erre, hiszen ilyenkor tud fejlődni az idegrendszerük. 

„Ha a baba tornázik, pancsizik, esetleg kap egy kis masszázst és jól érzi magát, akkor aludni fog. Jóval többet, mint egy mikro alvás alatt.” – fogalmazott a szakértő.

Természetesen kaptunk választ arra a kérdésre is, hogy mikor érdemes vízbe tennünk a babát: 

„Amit nem ajánlok, az esti fürdetésnél. Reggel-délben a babák aktívabbak, délután sok inger éri őket, addigra elfáradnak. Ez a legtöbb esetben igaz, viszont azt mindenképpen ajánlom, hogy minél hamarabb kezdjenek el mozogni a kisbabák. Akár már azzal is segíthetnek a kismamák, hogy a várandósság alatt elmennek kismamaúszásra, hiszen ilyenkor még inkább hozzászokik a kisbaba a vízhez.”  

A nyári melegben tehát  mindenképpen figyelni kell – és amire a szakértő is felhívja a figyelmet -, hogy ha a baba nem tiltakozik, próbálják meg a szülők a napi többszöri pancsiztatást. Inkább így próbáljuk meg lehűteni a babát, mintsem a légkondival. Habár nem tiltja semmi a légkondicionáló használatát a házban, ahol kisbaba is van, de néhány fontos szempontot figyelembe kell venni a baba egészségének és kényelmének biztosítása érdekében.

Először is, a légkondicionáló hőmérsékletét érdemes 24-26 °C körül tartani, hogy elkerüljük a túlzott lehűlést. Fontos továbbá, hogy a légáram ne irányuljon közvetlenül a babára, hogy elkerüljük a meghűlés és a huzat okozta problémákat. Az is ajánlott, hogy a helyiség megfelelően párásított legyen, mivel a légkondicionálók hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami irritálhatja a baba bőrét és légútjait.

Ne vigyük a kisbabát közösségi fürdőbe, ha:

Azokat a kisbabákat, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat semmiképp ne vigyük közös vízbe!  4-5 hónapos korban pedig néhány perces pancsolás javasolt, többször a nap folyamán, de semmiképp sem egybefüggően. Inkább sokszor keveset.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top