A gyerekeimet még a barátaik TikTokjában sem engedem szerepelni

K.G. | 2024. Július 14.
A gyerekek nevelése ebben a digitális korban kicsit más stratégiákat kíván, mint régen. Egy anya írta le, milyen dilemmába került a gyerekeivel a TikTok miatt.

Holly Garcia gyerekei az alfa-generáció tagjai, akiknek már a technológia a kisujjában van. A gyerekek kortársai már rég a közösségi oldalakat görgetik, ám Garcia ennél szigorúbban tekint ezekre az oldalakra, különös tekintettel a TikTokra. Le is írta, hogy miért.

„Még közösségi média fiókja sincs”

„Nagyon sok gyerek használja a tabletet játékra, a számítógépet házi feladatra, a telefont pedig arra, hogy órákig elmerüljön a közösségi médiában. Az én gyerekeim azonban nem. Sőt, még azt sem engedem, hogy megjelenjenek a barátaik TikTokjában. Még azokért a hülye táncos kihívásokért sem – írja az anya, aki saját magát is távol tartja a közösségi médiától. – Nulla fenntartásom van, hogy ezt a döntést a gyerekeimre is rákényszerítsem. Ami viszont nagy dilemmám, hogy a gyerekemnek, aki pillanatokra van attól, hogy 12 éves legyen, vannak olyan barátai, akik már néhány éve olyan közösségi médiaplatformokon vannak, mint a TikTok. De ő nincs online. Még közösségi média fiókja sincs.” 

Az anya megbeszélte a gyerekével, hogy később majd regisztrálhat a közösségi oldalakon, de csak azzal a feltétellel akkor is, ha a magánéletét nem teregetik ki az interneten, és nem rögzíti kényszeresen életének minden pillanatát.

Garcia szerint sokan nézik őt ufónak azért, mert nem hajlandó az online világban élni, és még nagyobb ufónak azért, mert távol akarja tartani a gyerekeit az internettől, holott ők már egy új generáció tagjai. 

„Az enyém népszerűtlen véleménynek tűnik, mert a gyerekem az egyetlen, aki nem online – írja az anya. – Itt jön a nehéz rész: mivel a legtöbb barátja online van, őt is be akarják vonni az összes videójukba. De a gyerekem tudja, hogy nem szabad. Be kell vallanom, egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy hagyjam-e őt részt venni a barátai online világában. Végül is nem akartam, hogy kirekesztve érezze magát, vagy azt higgye, hogy kimarad a baráti kapcsolatokból.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„Hasonlít Pandora szelencéjéhez”

Garcia számára az is nagy kérdés, hogy ezzel a tiltással arra ösztönzi-e a gyerekét, hogy hazudjon, megkerülje a szabályokat, vagy titkolózzon a szülei előtt, mert ezt nyilván nem szeretné. Igyekszik ezért úgy hozni a szabályokat, hogy megbeszéli a gyerekeivel és kompromisszumot köt velük. A közösségi oldalakkal kapcsolatban például arra jutottak, hogy lett egy közös YouTube-előfizetésük, amelyen az anya is látja, milyen tartalmakat fogyasztanak a gyerekek. De a TikTok maradt a tiltólistán minden könyörgés ellenére.

„A lányom imádja a YouTube Shortsot, ami segít neki, hogy képben maradjon az összes trenddel, így nem teljesen elveszett, amikor a barátai arról csevegnek, amit a neten látnak – magyarázza Garcia. – De tudja, hogy ott húzódik a határ. Beszéltünk már a valós biztonsági kockázatokról az interneten, ami szintén segít abban, hogy szilárdan kiálljak a döntésem mellett, hogy mindig a kamera mögött legyen.

Úgy tűnhet, hogy ellenállok a változásnak azzal, hogy ilyen határokat szabok, de azért teszem, mert tényleg úgy érzem, hogy ez a legjobb a lányaimnak mentálisan és érzelmileg.

Az anya amellett, hogy nem akarja, hogy a gyerekei kitegyék magukat, az arcukat az idegeneknek az interneten, azzal is magyarázza a döntését és szigorúságát, hogy meg szeretné védeni a gyerekeit a közösségi média mentális egészségre gyakorolt káros hatásaitól. Attól, hogy azt lássák a lányai, hogy mindenki állandóan tökéletesnek tűnik. 

„Persze, a görgetés szórakoztató lehet, és jó látni, hogy ki mit csinál, de ha túl gyakran és túl sokáig csinálod, egyszerűen nem éri meg a potenciális kárt, amit okozhat – írja Garcia. – Hasonlít Pandora szelencéjéhez: ha egyszer kinyitod, lehetetlennek tűnik, hogy újra rácsukd a fedelet. Azt szeretném, ha a lányaim szilárdan az offline világban élnének, ahelyett, hogy teljesen beszippantaná őket az okostelefonok univerzuma.

Tudom, hogy nem reális elvárni a gyerekeimtől, hogy örökre távol maradjanak a közösségi médiától. De remélem, hogy ha úgy döntenek, hogy csatlakoznak, nem válik a mindennapi életük fontos részévé, és okosan megválogatják, hogy mit osztanak meg magukról.

Ha belegondolok, hogy ezek közül a gyerekek közül hányan fognak visszatekinteni arra, hogy életük minden pillanatát dokumentálták, és most már örökké élnek az interneten, garantálom, hogy a legtöbbjük megbánással tekint majd rá. Egyelőre jobb, ha olyan kapcsolatokat és emlékeket teremtünk IRL, amelyek mindig mélyebbek, biztonságosabbak és teljesebbek lesznek, mint az online együttlét.”

Via

Exit mobile version