nlc.hu
Család

Tojástörő kihívás a TikTokon

Te feltörnél a gyereked fején egy tojást? Egy csomó tiktoker ezt teszi

Nem ismeretlenek a bugyuta vagy akár káros kihívások a közösségi médiában, de a mostani „tojás kihívás" elért egy újabb mélységet.
tojástörés challenge

Ahogy arról mi is írtunk, a közösségi média bugyrai – és különösen a TikTok – tele van idiótábbnál idiótább kihívásokkal, amik során az emberek önmagukat veszélyeztetik. Legyen szó folyékony nitrogén vagy tisztítószer evéséről, esetleg levegő-visszatartásról, a határ a csillagos ég.

Azonban egy mostani kihívás mondhatni, hogy új mélységet ért el: szülők azt videózzák, hogy tojást törnek fel a semmit sem sejtő, általában bölcsis vagy oviskorú gyerekük fején. 

Mármint szó szerint. Az „egg challenge” néven elhíresült trendnek az a lényege, hogy a szülők úgy tesznek, mintha egy ártatlan sütögetős videót akarnának csinálni a gyerekkel, a hozzávalók egy részét tálba is teszik, majd amikor a tojásra kerül a sor, akkor a „törjük fel” felkiáltással a gyerek fejéhez ütik, olyan erősen, hogy tényleg megtörjön a héj.

@dailyeditions New tiktok trend: Parents cracking eggs on their kids heads 😳😂 #crackingeggs #eggs #longervideos #funny ♬ original sound - Daily Edition

A gyerekek reakciója a nevetéstől kezdve a meglepődésen át a sírásig terjed, amit a videókat gyártó felnőttek és a nézőközönség egy része viccesnek és aranyosnak talál. A kritikusok szerint azonban nem cuki vagy vicces a dolog. Ők úgy vélik, hogy a tojástörő kihívás a gyerekbántalmazás egyik formája, amit ráadásul a szülők videóra vesznek és kitesznek az internetre néhány lájk reményében.

A kihívásban résztvevő szülők általában azzal védekeznek, hogy a gyerekek is értik, hogy ez egy poén. Egy texasi tiktoker apuka, Aaron Zapata például a közösségi oldalán fejtette ki, hogy szerinte miért is van rendben ez a prank.

„Láthatóan jót szórakozom a csínyjeimen” – írta a férfi egy videóhoz, amelyen 10 éves fiai, Kamdym és Kohen szerepelnek. „Később úgyis visszafizetik nekem! LOL.”

Az apa kifejtette a TODAY magazinnak, hogy ők már csak egy ilyen viccelődős család, de azt is hozzátette, hogyha úgy érzi, hogy valamelyik gyereke nem értékeli az adott poént, akkor természetesen nem kényszeríti őket.

„Minden gyerek másképp reagál, és mi mindent megteszünk, hogy ezt felmérjük” – magyarázta Zapata.

Nem az én dolgom megítélni, hogy mások mit gondolnak, de jobban ismerem a gyerekeimet, mint bárki más a világon, és ha azt gondolnám, hogy ez a csíny hosszú távú károkat okoz, nem tettem volna meg.

„A gyerekeim tudják, hogy beszélhetnek velem az érzéseikről, és egy 30 másodperces videoklip nem mutathatja meg egy idegennek, mi történik a színfalak mögött” – tette hozzá.

Az apuka véleményével némileg mondjuk ellentétes hároméves kislányának a reakciója, aki szemmel láthatóan annyira nem örült annak, amikor rajta törték fel a tojást, sőt később, amikor az apa felajánlotta, hogy visszaüthet, akkor sem élt a lehetőséggel.

@aaronjzaps This challenge “cracks” me up! See what i did there? LOL #eggcrackchallenge #eggprank ♬ original sound - Aaron Zapata

A szakértők nem támogatják a kihívást

A trenddel nem az a baj, hogy a szülők szándékai rosszak, hanem az, hogy a gyerekek mit élnek meg közben – állítják a szakértők. Még a legnagyobb jóindulattal is megtörténhet, hogy ez a poén maradandó rossz emléket hagy a kicsikben.

Egy gyerekorvos, Dr. Mona Amin a kihívás módosított verzióját posztolta a közösségi oldalára: „Megtanítom a gyerekeimet arra, hogy a tojást egy tálon kell feltörni, nem pedig olyasvalaki fején, aki még nem is érti a poén fogalmát” – írta hozzá.

Ahogy arra Dr. Amin is utalt, a challenge-dzsel az a legnagyobb baj, hogy a kisgyerekek még nem képesek felfogni, hogy ami történik, az egy vicc.

A kisgyerekek még nem érték el a kognitív fejlődés elég magas szintjét ahhoz, hogy poénnak fogják fel a kihívást, helyette viszont azt tapasztalják meg, hogy egy bizalmi személy ok és előzmény nélkül, hirtelen bántja őket.

A gyerekek általában 10 éves koruk körül jutnak el oda, hogy megértsék, hogy ez vicc, de még ha a szülők előzetesen figyelembe is veszik a gyerek életkorát és személyiségét, akkor is előfordulhat, hogy rosszul ítélik meg a reakcióját. Könnyen lehet, hogy egy kiskamasz sem örül annak, ha a szülője az ő kárára viccelődik az interneten.

Ha valaki mégis feltétlenül meg akarja csinálni a kihívást, akkor több lehetősége is van. Az egyik az, hogy egy másik felnőttet viccel meg, a másik pedig az, hogy előre elmondja a gyereknek, hogy mi fog történni és engedélyt kér tőle hozzá.

Persze így lehet, kevésbé lesz vicces a reakciója – de a gyerek jólléte mégis fontosabb kell, hogy legyen, mint az, hogy megnevettessünk néhány idegent az interneten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top