nlc.hu
Életmód

Gyerekek és a közösségi média

Fontos a gyerekekkel a közösségi médiáról beszélni

A legtöbb tinédzsernek a világon van valamelyik közösségi média oldalon profilja, és napi szinten használja azt. A magyar TikTok-felhasználók 76%-a 11 és 18 év közötti fiatal, ez a közösségi oldal a felsősök és a középiskolások körében a legnépszerűbb – írja a Yellowbird oldal. Ez a százalékszám egyúttal azt is jelenti, hogy aki kimarad, az lemarad, hiába tartja személyesen a kapcsolatot a barátaival. Napról napra bővül a Youtube-, a Facebook-, az Instagram-felhasználók száma itthon is, és az üzenetváltásokra alkalmas appokkal is ugyanez a helyzet. 

Az interneten található legnépszerűbb közösségi oldalak kétségtelenül a magyar lakosság főbb szórakozási fajtáját is jelentik. Ebből a kamaszok és a tinédzserek sem maradnak ki, sőt, a 13 év alatti korosztály sem marad ki, hiszen akár egy 10 éves gyerek is megnézi a mesét a Youtube-on. Csakhogy ezek az oldalak személyes adatokat gyűjtenek és tárolnak a gyerekekről, és nemcsak ez a veszélye a napi szintű használatnak: a gyerekekre gyakorolt negatív hatással is számolni kell a rengeteg jó dolog mellett.

Ilyen az önbizalommal kapcsolatos problémakör, a testképpel kapcsolatos probléma, az internetes zaklatás, a szorongás, az önbántalmazás vagy éppen a fizikai-szervi problémák. Ezek közül egy is bőven elég lenne, viszont a gyerekek az összes felsorolt problémának ki vannak téve naponta a közösségi média használatával. A felelősség tehát nagy lehet a szülőkön, hiszen ezek azok a problémakörök, amik miatt fontos beszélni a gyerekekkel a közösségi médiáról. És a beszélgetésen túl is szükséges a szülői-gondozói beavatkozás.

Mit csinálnak a gyerekek a közösségi média oldalakon? Fotó: Pexels/Julia M Cameron

Mit csinálnak a gyerekek a közösségi média oldalakon? (Fotó: Pexels/Julia M Cameron)

Mit csinálnak a gyerekek a közösségimédia-oldalakon?

A legtöbb 18 év alatti fiatal fotókat oszt meg magáról az interneten, napi szinten. A képek mellett rövid videókat is posztolnak, élőznek, és mindezt a saját valódi nevükön teszik. A jó az, hogy ezeken az oldalakon keresztül rendszeresen tartják a kapcsolatot a barátaikkal, szülőkkel (főleg, ha elváltak), részt vehetnek valamilyen jótékonysági kampányban az interneten, zenét hallgathatnak és oszthatnak meg, esetleg valamelyik művészeti ágban mutathatják meg a tehetségüket: festészetben vagy fotózásban is akár. 

Az interneten könnyebben megtalálhatják a hasonló érdeklődésűeket, és még a tanáraikkal is könnyebben tarthatják a kapcsolatot. A rossz az, hogy mindennel, amit kitesznek, felfedik, hogy éppen hol vannak, hol élnek, milyen körülmények között, kikkel barátkoznak, hová járnak szórakozni. Továbbá a nevük is kiderül, és az is, hogy melyik iskolába járnak. Rendkívül könnyen beazonosíthatók, akár egy vadidegen felnőtt számára is – igen, egy ragadozó számára is, akinek célpontjává válhat bármelyik közösségi médiát használó gyerek.

Így az is meglehet, hogy a gyerek olyan kommenteket kap idegenektől, amiktől kényelmetlenül érzi magát, esetleg megijed. Az is megtörténik, hogy nem az életkoruknak megfelelő hirdetésekkel találkoznak az interneten, főleg akkor, ha hazudtak az életkorukról, hogy használhassák az adott közösségi oldalt. Elvileg csak 13 éves kortól lehet regisztrálni a legtöbb oldalra, de ezt a szabályt könnyen ki lehet játszani. Így meglehet, hogy a szülők tudta nélkül akár a 11 éves kislánynak is van már Instagram-profilja. 

A gond az, hogy mivel érzelmileg éppen a saját fejlődésük útját járják, jóval érzékenyebbek a felnőtteknél. Egy-egy negatív kommentet nehéz lehet bárhová is tenniük, pláne, ha az a bizonyos lájk vagy komment az egész világot jelenti valaki számára. Sok-sok fiatal gondolhatja úgy, tévesen, hogy az egész személyiségüket elutasítják a negatív kommentekben, a beszólogatások pedig azt a hamis üzenetet közvetíthetik a gyerek számára, hogy úgy ahogy van, nem vagy oké. Ez pedig mentálisan megviselheti. Az internetes zaklatás fogalmába beletartozik az is, ha kártékony, negatív tartalmú üzeneteket ismételten küldözgetnek, azokat közzéteszik, megosztják magával az áldozattal. Az is kimeríti az internetes zaklatás fogalmát, ha az áldozatról privát, személyes vagy hamis információkat tesz valaki közzé másoknak azért, hogy megszégyenítse, megalázza az áldozatot. Ezek mellett a gyerekek nagyon könnyen találkozhatnak gyűlöletbeszéddel, rasszizmussal, homofób vagy más diszkriminatív tartalommal, amik befolyásolhatják őket. 

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Komolyan hatással lehet a mentális egészségre a közösségi média

A legveszélyesebb és hosszú távon rengeteget ártó probléma a közösségi média használatával az önbizalomhiány kérdésköre. Tele az internet tökéletes életet élő tökéletesnek tűnő lányokkal és fiúkkal, akik rengeteg lájkot és pozitív üzenetet kapnak másoktól. Nagyon nehéz lehet azoknak a fiataloknak, akik másokhoz hasonlítják mindennap saját magukat – holott minden egyes ember teljesen egyedi, és csak az az egy van belőle, nincs két egyforma.

Az irigység és féltékenység érzései hamar megjelenhetnek akár már egy 12-13 éves lányban is, aminek csakis az az alapja, hogy másokkal igyekeznek összehasonlítani magukat. Állandó nyomást érezhetnek a saját külsejük miatt, pedig a testük még növésben van, folyamatosan változik a külsejük, így irreálisnak nevezhető a saját magukkal szembeni elvárásuk. Ezek összeadódhatnak a lányoknál, és könnyen kialakul az önbecsülés hiánya, az önbizalom hiánya, az önszeretet hiánya.

Ha pedig ez extrém magas mértékű, akkor akár lemondhatnak programokat is, mert nem úgy néznek ki, ahogyan szeretnének, és cikinek érzik a saját megjelenésüket. A baráti kapcsolatokra és az ismerkedésre az önbizalomhiány komolyan kihathat, és ördögi kör veszi kezdetét: a baráti kapcsolatok leépülésével még inkább a közösségi média lesz az élete középpontja. A szociális elszigeteltségnek megvan a maga buktatója: depresszió, szorongás a neve. Ha pedig két hétnél tovább is tart, akkor súlyosnak nevezhető az állapot, és mihamarabbi beavatkozást igényel a felnőttek részéről. 

Mondani sem kell a legsúlyosabbat, ami a gyerekekkel történhet egy ilyen negatív folyamatban. Az egyébként is igen érzékeny és instabil lelkivilágú fiatalokban akár az öngyilkosság gondolata is felmerülhet, az önbántások megjelenhetnek úgy mint egyes testrészek vagdosása, égési sérülések okozása. Az interneten pedig igen gyorsan hozzáférhetnek olyan információkhoz, amik az öngyilkossággal kapcsolatosak. Az internetes zaklatás is lehet öngyilkossági kísérlet oka. Szülőként muszáj rendszeresen odafigyelni az intő jelekre, a gyerekek megváltozott viselkedése például ilyen.

A látás romolhat, a testtartással is lehetnek problémák

A mentális problémák mellett a fizikai-szervi gondok könnyen felbukkanhatnak, amiket tényleg szó szerint az okoz, ha a gyerek a testi fejlődésének fontos szakaszaiban egy képernyő előtt ül éveken át. Az elhízás ilyen, ami később cukorbetegséghez vezethet, és ezt csak elősegíti, ha a gyerek az égvilágon semmit nem hajlandó mozogni. Egy-egy negatív komment, bántások könnyen vezethetik oda a fiatalokat, hogy az evésben találnak megnyugvást, szeretetet. Azoknál a családoknál, ahol gondok vannak, válás kerül szóba, vagy elváltak a szülők és a gondozó szülő kevesebbet tud foglalkozni a gyerekkel, még inkább probléma lehet a közösségi média használata. 

A mozgásra külön érdemes odafigyelni, ezzel a testtartással kapcsolatos gondok is elkerülhetőek, hiszen a görnyedés egy képernyő felett torzíthatja a gerincoszlopot, a vállak formáját. A szemet, a látást is megviselheti, ha napi szinten több órát ül valaki a monitor előtt, legyen az akár telefon, akár számítógép. A látás könnyen romolhat. A testtartás és a látás mellett az alvászavar is felbukkanhat, vannak fiatalok, akik órákat töltenek el a videójátékokkal, emiatt felborulhat az alvási ciklusuk. 

Szülőként fontos odafigyelni és az alábbiakat megbeszélni a gyerekkel

A fizikai és mentális betegségek mellett a közösségi médiával a fő gond az, hogy az internetre kikerült kommenteket csak az tudja törölni, aki írta. A fotók, videók pedig nem visszavonhatók véglegesen, sajnos ami az internetre egyszer valaha felkerült, az ott is marad valahol. Még akkor is, ha a tinédzserek elhiszik, hogy azt véglegesen eltávolították onnan. A későbbi években ezek a fotók, negatív kommentek, megjegyzések, a gyűlöletkeltés is akár visszaüthetnek: egyetemi, főiskolai években vagy akár egy későbbi munkáltatónál. Így bármennyire is nehéz megértetni a gyerekekkel, szülőként fontos látni, hogy tétje van annak, amit a gyerek csinál az interneten. 

Éppen ezért ezeket érdemes szabályokként bevezetni a gyerekek életébe, és inkább ezt érdemes választani, mint a tiltást, hiszen azt könnyen kijátszhatják. A szülői kontroll mindenképpen szükséges, akkor is, ha kényelmetlen érzés.

  • Beszéljen arról a gyerekével, hogy legyen kedves másokkal, legyen tisztelettudó, és úgy viselkedjen a közösségi médiában, ahogy számára is kellemes lenne, ahogyan vele viselkednek. Ne tegyen közzé bántó, sértő videókat, kínos üzeneteket se küldjön. Kérje meg a gyereket arra, hogy ha ilyeneket kapna, akkor szóljon!
  • Értesse meg a gyerekekkel, hogy minden, amit kitesznek az internetre felhasználható ellenük. Emiatt ne adja meg az otthoni címet, ne írja meg, mikor mennek nyaralni, arról a buliról se beszéljen konkrét helyszínnel, ahova készül menni. Kétszer is gondolja meg, mit tesz ki, ezt láthatják a leendő tanárai is.
  • Az adatvédelmi beállításokat a gyerekkel együtt nézzék át és ellenőrizzék.

Ezeket a szabályokat akár le is lehet írni, és szülőként pedig megadni azt, hogy a gyerekek privát életét a közösségi oldalon tiszteletben fogják tartani. Ez azt is jelenti, hogy követhetik egymást, de szülőként ne tegyen ki semmilyen fotót a gyerek kupis szobájáról például. Az alapvető kontrollt azzal is megadhatjuk, ha a számítógépet olyan helyre tesszük a lakásban, ahol nyomon követhető, mennyit használja a gyerek. A hálószobákból érdemes legalább éjszakára kitiltani a telefonokat is, legalább egy bizonyos életkorig – ami külön megállapodás is lehet. A közös családi életet is érdemes úgy szervezni, hogy legyen legalább egy hétköznap este, amikor mindenki együtt van: közösen elkészített vacsora is lehet, vagy egy társasjátékest, esetleg kártyázás. A rendszeres mozgásra is jó odafigyelni, egy-egy hétvégi kirándulás, biciklizés, túrázás, horgászás szintén jó programok lehetnek. Szülőként amit mindezek mellett tehetünk a gyerekek védelméért a közösségi médiában, az az, hogy jó példát mutatunk, és semmi olyan nem teszünk ki mi sem, ami kényelmetlenséget okozhat.

Kérdezz szakértőnktől

Tedd fel kérdésedet a téma kapcsán az onbizalomprogram@centralmediacsoport.hu címen. A felmerült kérdésekre tanácsadónk fog válaszolni egy cikk keretében.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top