nlc.hu
Család
Energiahatékonyság és csendes működés: a modern mosogatógépeknél ez már alapkövetelmény

Energiahatékonyság és csendes működés: a modern mosogatógépeknél ez már alapkövetelmény

Ha meg kellene nevezni egyetlen háztartási berendezést, amelyik a legnagyobb segítség a mindennapokban, valószínűleg sokan szavaznának a mosogatógépekre. Ma már azonban nem csak annyi az elvárás, hogy a mosogatás után ragyogó és tiszta edényeket kapjunk, hanem fontos az energiahatékonyság és a csendes működés is. A cikkben körbejártuk, mire kell figyelni, ha olyan mosogatógépet szeretnénk vásárolni, ami megfelel a modern követelményeknek.

Energiahatékonyság és csendes működés: a modern mosogatógépeknél ez már alapkövetelmény

Energiafogyasztás: nagy a szórás a különböző modellek között

Az elmúlt években jelentős drágulás következett be az energiaárakban, így az alacsony energiafogyasztásnak egyre nagyobb a jelentősége. Egy energiatakarékos mosogatógép éves szinten jelentős összeget spórolhat meg nekünk, így akár a régi mosogatógépet is érdemes lehet lecserélni, hiszen hosszú távon megtérül az ára. De nem csak a költséghatékonyság fontos szempont: egy jobb energiafelhasználású modell kisebb terhelést ró a környezetre is. Ez, bár egyetlen háztartásra vetítve elenyésző különbséget jelent, de társadalmi szinten meghatározó szerepe van.

Fontos tudni azonban, hogy nem minden új mosogatógép energiatakarékos: nagy különbségek lehetnek az egyes modellek között. Lássuk, mire kell figyelni!

Energiahatékonyság és csendes működés: a modern mosogatógépeknél ez már alapkövetelmény

Mindig nézzük meg az energiacímkét!

A mosogatógépek gyártóinak a kötelezettsége, hogy minden modellhez mellékeljenek egy energiacimkét. Ezen látható ugyanis az energiabesorolás, ami azonnali segítséget nyújt a vásárlóknak.

Lényeges azonban, hogy 2021-ben megváltoztak az energiaosztályok: míg régen az A+++ osztály volt a legjobb, az új besorolás szerint az A energiaosztály a legmagasabb, a G pedig a legrosszabb. Ráadásul a technológia fejlődése miatt a régi A+++ besorolás ma már B-C osztályt jelent.

A legtöbb, újonnan vásárolható mosogatógép sajnos csak a E vagy D osztályt éri el, de szerencsére van pár modell, amelyik B vagy C besorolást kapott. Érdemes tehát inkább ezek közül válogatni, hiszen a jövőben nem elképzelhetetlen az elektromos áram további drágulása.

  • 6. érzék technológia: felismeri az edények szennyezettségi szintjét, és ehhez állítja be a víz hőfokát. Ez azt jelenti, hogy kevésbé szennyezett edények esetén nem használ feleslegesen túl meleg vizet.
  • Célzott vízsugár technológia: a mosogatógép erős, célzott vízsugárral tisztítja meg a szennyezettebb edényeket, így nem kell magasabb hőfokra melegíteni a vizet.
  • Multizone technológia: ha nincs tele a mosógép, ki lehet választani, hogy melyik kosár tartalmát mossa el a berendezés.

Energiahatékonyság és csendes működés: a modern mosogatógépeknél ez már alapkövetelmény

Ma már a csendes működés is alap

A régebbi mosógépek gyakran zavaróan hangosak voltak. Ez főleg akkor jelentett problémát, ha a hálószoba és konyha túl közel voltak egymáshoz, vagy ha amerikai konyhás nappalink volt. Szerencsére ez már a múlté: a modern mosogatógépek 42-45 dB közötti zajszinten működnek, de előfordul akár 40 dB alatti érték is.

Bizonyos gyártók ráadásul éjszakai üzemmódot is kínálnak: így a mosogatógépet bátran elindíthatjuk éjszaka is, nem kell félnünk, hogy felébredünk a működésére.

Összefoglalva a fentieket, ma már számos technológiai fejlesztés történt mind az energiahatékonyság, mind a csendes működés terén. Érdemes tehát erre odafigyelni, ha új mosogatógépet választunk, hiszen ez a berendezés hosszú évekig a társunk lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top