nlc.hu
Család
Kiengedhetik a szülőgyilkos fivéreket a börtönből

Kiengedhetik a szülőgyilkos Menendez fivéreket a börtönből

Szabadlábra kerülhetnek a szüleiket agyonlövő Menendez testvérek.

A Los Angeles megyei kerületi ügyész, George Gascón bejelentette, hogy kérvényezni fogja a szüleik brutális meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Erik és Lyle Menendez ügyének újbóli vizsgálatát. Gascón elmondta, hogy támogatja a testvérek újbóli elítélését életfogytiglani börtönbüntetésre feltételes szabadlábra helyezés lehetőségével, ami normális esetben 50 évtől életfogytiglani börtönbüntetést jelentene. De mivel a bűncselekmények akkor történtek, amikor a testvérek még nem voltak 26 évesek, a kaliforniai törvények szerint jogosultak lennének a fiatalkorúak feltételes szabadlábra helyezésére. 

A Menendez fivérek 1989-ben - Fotó: Ronald L. Soble / Los Angeles Times via Getty Images

A Menendez fivérek 1989-ben – Fotó: Ronald L. Soble / Los Angeles Times via Getty Images

A fivérek a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik azóta, hogy 1996-ban első fokon elítélték őket szüleik, Jose és Kitty 1989-es meggyilkolásáért, akiket a kaliforniai villájukban öltek meg. Gascón döntése, hogy újbóli ítélethirdetést javasol, egy felülvizsgálat eredménye. Azután jelentette be mindezt, hogy az ügyben új bizonyítékok kerültek elő, amelyek az apjuk által elkövetett bántalmazásra utalnak. Az egyik új bizonyíték egy levél, amit Erik Menendez írt az egyik unokatestvérének 1988-ban, abban részletezi az apja által elkövetett állítólagos bántalmazásokat.

“Úgy vélem, hogy megfizették adósságukat a társadalom felé, és a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a feltételes szabadlábra helyezési bizottság felülvizsgálja az ügyüket, és ha a bizottság egyetért az értékelésemmel, akkor ennek megfelelően szabadon engedjük őket” – jelentette be a Los Angeles megye legfőbb ügyésze.

“Biztosak vagyunk abban, hogy a testvérek rehabilitálódtak, és biztonságosan visszailleszkedhetnek a társadalmunkba, valamint megfizették a tartozásukat, nemcsak az általuk elkövetett bűncselekményekért, hanem mindazokért a dolgokért, amelyeket oly sok más ember életének a javításáért tettek” – mondta el Gascón, utalva arra, hogy a testvérek olyan csoportokat hoztak létre, amelyek traumakezeléssel foglalkoznak, valamint segítik a testi fogyatékkal élő rabokat. Arra is kitért, hogy a Menendez fivérek minden beszámoló szerint példamutató rabok voltak. “Nemcsak a saját önfejlesztésükön dolgoztak, hanem rengeteget tettek azért is, hogy a körülöttük élők életét jobbá tegyék. Úgy vélem, elég időt töltöttek le a büntetésükből” – fűzve hozzá.

A testvérek egyik ügyvédje azt nyilatkozta minderre, hogy reméli, a bírósági döntés egy napon lehetővé teszi a fivérek számára, hogy a börtönön kívüli élhessenek.

A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság bírája fogja eldönteni, hogy újra elítélik-e a most 53 éves Erik és az 56 éves Lyle Menendezt. Bár Gascón azt mondta, hogy pénteken tesz javaslatot a bíróságnak, a meghallgatás időpontját még nem határozták meg az ügyben. A meghallgatásra várhatóan 30-45 napon belül kerül sor.

Az ügy újbóli vizsgálatára több mint 35 évvel Jose és Kitty Menendez Beverly Hills-i otthonukban történt halálos lövöldözése után került sor. Az évtizedekkel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltó tárgyalásukon a testvérek nem tagadták, hogy megölték szüleiket. Azonban azzal érveltek, hogy nem szabadna elítélni őket, mert önvédelemből cselekedtek, miután éveken át ki voltak téve apjuk fizikai és szexuális bántalmazásainak. A testvéreket 1996-ban bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A testvérek gyilkossági ügyét a gyilkosságról készült Netflix sikersorozat helyezte ismét reflektorfénybe. Sőt a streamingszolgáltató októberben egy dokumentumfilmet is közzétett a Menendez-ügyről, amelyben mindkét férfi arról beszél, hogy mi vezetett a gyilkosságokhoz.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top