nlc.hu
Család
Instant kávé akrilamid tartalma.

Ez a fajta kávé ártalmasabb lehet a szakértők szerint

Nagyobb egészségügyi kockázattal járhat az instant kávé fogyasztása.

Ahány ember, annyiféle kávét szeret. Sokan akár napi többször is feltesznek maguknak főzni egy-egy kávét. Kézenfekvő kérdés, hogy a kotyogós, a török, az instant kávé, a filteres vagy éppen a presszó közül melyik a legegészségesebb elkészítési mód és mely típus fogyasztói vállalják a legnagyobb egészségügyi kockázatot – járt utána a Nosalty.

Ez a fajta kávé ártalmasabb lehet a szakértők szerint

Ismeretes, hogy a kávé cukor nélkül,

feketén a legegészségesebb, de arról nem volt szó, hogy melyik kávéfajta a legegészségtelenebb. Elterjedt, hogy az instant kávéval akrilamid tartalma miatt jobb vigyázni, többek között esetleges rákkeltő hatása miatt. Az akrilamid emellett károsan hathat az idegsejtekre és a férfi reproduktív rendszerre is.

Táplálkozási szakértők szerint az instant kávé

akrilamid mennyisége igen csekély. Körülbelül 2-4 gramm por fogy egy csésze kávé elkészítéséhez, így egy csésze csak 0,36 mikrogramm akrilamidot tartalmaz. Még napi 5 csészével is csak 7,5 mikrogrammot viszünk be a vegyületből. Az is biztos viszont, hogy az instant kávénak kétszer annyi az akrilamid tartalma, mint az őrölt kávénak, így aki biztosra szeretne menni, az inkább mellőzze az instant kávét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top