Egyre több háziasszony cseréli le háztartási az Air Fryert egy multifunkciós sütőre, amely egyetlen készülékben ötvözi a mikrohullámú sütő és az elektromos sütő funkcióit. A cserét elsősorban a sokoldalúság vezérli, mivel a multifunkcionális sütők képesek sütni, grillezni, melegíteni, kiolvasztani és akár gőzölni is. Ráadásul nagyobb belső kapacitással rendelkeznek, ami megkönnyíti a nagyobb adagok elkészítését, ami jellemzően az Air Fryer-ek Achilles-sarka.
Kétségtelen, hogy az Air Fryer forradalmasította sokak főzési szokásait. Az olajmentes sütés ígéretével gyorsan népszerűvé vált. A készülék bizonyos korlátai azonban elkezdték zavarni a tulajdonosokat: a csökkent kapacitás, bizonyos ételek elkészítésének nehézségei és a nagyobb ételek sütésének hosszú ideje sok fogyasztót arra késztetett, hogy jobb alternatívákat keressen.
A multifunkcionális sütőmodellek ma már a legmodernebb légkeveréses sütők árához hasonló vagy akár annál alacsonyabb áron is megtalálhatók, azzal az előnnyel, hogy több funkciót egyetlen berendezésben koncentrálnak.
A hagyományos sütőkkel ellentétben a multifunkciós sütő egy 2 az 1-ben (vagy akár 3 az 1-ben) készülék, amely egyesíti a mikrohullámú sütő, az elektromos sütő és a grill funkcióit. Egyes modellek belső szellőztetéssel (konvekcióval) és gőzfunkcióval is rendelkeznek, ami több elkészítési lehetőséget kínál és helyet takarít meg a konyhában.
Ez a sütőtípus lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy:
- Süteményeket, kenyereket és húsokat egyenletes hővel süssön;
- Melegítse fel gyorsan az ételt a mikrohullámú sütő funkcióval;
- Grill funkcióval piríthatja és gratinálhatja az ételeket;
- Komplett receptek is könnyedén készíthetők el vele.
- Mindezt úgy, hogy kevesebb energiát fogyaszt, mint két vagy több egyszerre működő eszköz.

Így fest egy multifunkcionális sütő (forrás: Tefal, képünk illusztráció)
A multifunkcionális sütő előnyei a légkeveréses sütővel szemben
- Több belső tér, ideális családok számára vagy nagyobb ételek elkészítéséhez;
- Nagyobb funkcióválaszték, amely mindent lehetővé tesz a tészta és sült húsok elkészítésétől kezdve az ételek egyszerű felmelegítéséig;
- Jobb hőeloszlás, amely megakadályozza, hogy az étel belül nyers legyen, kívül pedig megégjen;
- Energiamegtakarítás, különösen a konvekciós funkcióval és programozható időzítővel rendelkező modelleknél;
- Kompakt és funkcionális kialakítás, amely két készüléket helyettesít egyben (sütő + mikrohullámú sütő).
Míg a légkeveréses sütő hatékony a gyors ételek és kis adagok elkészítéséhez, a multifunkcionális sütő teljesebb megoldást kínál azok számára, akik teljes értékű és változatos ételeket szeretnének készíteni. A több funkció egyetlen berendezésben való koncentrálásának lehetősége, jobb teljesítménnyel és nagyobb energiahatékonysággal kombinálva, elsősorban azokat vonzza, akik gyakran főznek, és egy modernebb és komplettebb megoldást keresnek otthonukba. Az új modellek megjelenésével a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik: az Air Fryerek korszaka talán tényleg lejárt.
(via)