Család
Szponzorált tartalom

Családi kassza: nem mindegy, hogyan kezeled

A családokban a közös kassza kapcsán sem feltétlenül egybehangzóak az álláspontok, a megtakarítások tekintetében pedig a legtöbben nem rendelkeznek elég információval.

Számos családi és baráti kapcsolatot tesznek tönkre a pénzhez köthető gondok. A párkapcsolatokban is nagyon meghatározó, hogyan állnak a felek az anyagi közösséghez, a fizetni valók megosztásához. Akár pénzügyi, akár elvi megfontolásból egészen eltérő lehet a kapcsolatban részt vevők véleménye. Alapvetően az a legfontosabb, hogy a pár megtalálja az összhangot, és olyan rendszert alakítsanak ki, amelyben mindketten jól és biztonságban érzik magukat. A közös kasszától a teljes elkülönülésig többféle formában működtethető mindez.

Kincses Nóra klinikai szakpszichológus szerint nem az a fontos, hogy milyen formában oldják meg az anyagi kérdéseket a párok, hanem hogy meglegyen közöttük az egyetértés és a közös nevező a családi kassza kapcsán: „A legfontosabb, hogy a felek megállapodjanak az anyagaikkal kapcsolatos részletekben és mindketten igazságosnak ítéljék meg a feltételeket. Nem létszükséglet, hogy ugyanannyit fektessenek bele anyagilag a kapcsolatba. Például a házimunkák kapcsán is megállapodás kérdése, hogy ki mit végez, és sok esetben nem összevethetőek a feladatok. Nem attól lesz egyenrangú egy kapcsolat, hogy fillérre pontosan ugyanannyi pénzt tesznek bele. Mindenki más családi mintát hoz a kapcsolatba, ezért sem egyszerű összehangolódni. Feszültség általában akkor alakul ki a közös kassza kapcsán, ha nincs egyetértés a nagyobb kiadások tekintetében.”

A családi kassza kezelése azért is nagy kihívás a legtöbbek számára, mert a mindennapi kiadások mellett sokan szeretnének megtakarítani. Vannak, akik nem látnak rá lehetőséget, míg mások nem tudják, hogyan járhatnának a legjobban. A megfelelő fórum megtalálása külön kihívás a családok számára, hiszen amellett, hogy gyerekek jelenéről és jövőjéről is döntenek az anyagiak kapcsán, az öngondoskodásról sem szabad megfeledkezniük. Ez ugyanis a család összes tagjának az érdeke hosszú távon. Ennek ellenére a magyar lakosság jelentős része nem gondol a nyugdíjas éveire – legalábbis a megtakarítások tekintetében nem.

Azok, akik tesznek félre pénzt, nem az idős korukat tartják szem előtt, hanem inkább a váratlan helyzetekhez szükséges anyagiakat szeretnék bebiztosítani vagy a családjukat akarják támogatni, a gyerekeik jövőjét megalapozni. A hosszú távú célok között a házak, lakások és autók karban tartásának, felújításának, esetleges cseréjének biztosítása szerepel még. Csupán ezeket követik az öngondoskodás jegyében a nyugdíjas éveket célzó megtakarítások. Ennek oka összetett: eleve nem egyszerű manapság megtakarítani, az emberek pedig távolinak látják a nyugdíjas éveket.

Ahogyan a legtöbb szülő számára természetes, hogy gondoskodjon a gyermekéről, arra már a legtöbben nem gondolnak, hogy azzal, ha anyagi szempontból is biztonságos idős kort teremtenek önmaguknak, vagyis gondoskodnak magukról, a gyermekeiknek segítenek a legtöbbet. Ezt a tényezőt mindenképpen érdemes számításba venni olyankor, amikor az ember a legjobb befektetést szeretné megtalálni.

Erről is beszélni kell

A befektetések között jelentős különbségek vannak az időtartam, a kockázat és a hozam vonatkozásában. Fontos, hogy a családok felmérjék a lehetőségeiket, és úgy válasszanak közülük, hogy ne csalódjanak azok hozadékában. Az őszinteség az anyagiak kapcsán kifizetődő, a döntéseket az érintettekkel közösen érdemes meghozni. Azt pedig tudatosítani kell, hogy adott esetben a kompromisszumokkal vagy lemondásokkal is járhat a jövő biztonsága.
Maksa Zsolt, az NN Biztosító portfóliómenedzsere szerint millió dolog van, amiből súrlódás lehet egy kapcsolatban a gyerekneveléstől kezdve a hobbik összeegyeztetésén át az otthonról hozott neveltetésig. Ilyen a pénz is: „Ahogy a többiről, erről is beszélni kell. Bár legjobb módszer nem létezik, van, aki a külön kasszára, van, aki a közös kasszára esküszik – míg mások a kettőt valamilyen módon vegyítik. Meg kell találni a magunk és párunk számára leginkább passzoló megoldást” – elemzett a szakember.

A menedzser szerint vannak olyan alapvető kérdések, amelyek befolyásolják az anyagi gondolkodásunkat: „Milyen pénzügyi attitűdöt hoztunk otthonról? Milyen a viszonyunk a pénzhez? Sosem számított? Mindig pontosan tudtuk, mire és mennyit költünk? Milyen ismereteink vannak a pénzügyek terén? Csak megkeressük a pénzt? Vagy van némi tapasztalatunk arról is, hogy lehet a pénzt a különböző céljainknak megfelelően »dolgoztatni«? Fontos, hogy ha megtakarításokban, pénzügyi termékekben gondolkozunk, értsük, mit vásárolunk. Nehogy beleszaladjunk abba a hibába, hogy egymás tudtán kívül a pár mindkét tagja hosszabb távú, nyugdíjcélú megtakarításba kezd, és akaratlanul is kifeszíti ezzel a családi költségvetést. A nagyon hosszú, jellemzően nyugdíjcélú megtakarítások esetében figyeljünk arra, hogy az esetleg felmerülő váratlan kiadásokra is legyen egy kisebb keretünk. A Magyarországon elérhető nyugdíjcélú megtakarításokhoz adójóváírás is igénybe vehető, amit lejárat előtti hozzáférés esetén büntetéssel kell visszafizetnünk. Az adójóváírások esetén a közös kassza előnye is megmutatkozhat. Amennyiben nem elegendő az adóalapom az adójóváírás igénybevételéhez, némely termék esetében lehetőség van arra, hogy a másik adójából keletkezzen a jóváírás” – tudtuk meg Maksa Zsolttól.

A cikk megjelenését az NN Biztosító támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top